Naslovnica BiH Politika OHR o Deklara...

OHR o Deklaraciji: Glorificiranje ratnih zločinaca predstavlja uvredu za žrtve

Ured visokog predstavnika poziva sve u Bosni i Hercegovini da poštuju presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i da se suzdrže od njihovog politiziranja, rečeno je iz OHR-a na upit Vijesti.ba, povodom Deklaracije koja je usvojena u Skupštini Kantona 10, a kojom se negiraju presude Haškog tribunala.

33

“Glorificiranje ratnih zločinaca predstavlja uvredu za žrtve koje zaslužuju da počivaju u miru. Istina i pravda su polazna osnova za put ka pomirenju i boljoj budućnosti za sve građane i građanke Bosne i Hercegovine”, potcrtali su iz OHR-a u dopisu za Vijesti.ba.

Podsjećamo, Skupština Kantona 10 juče je na prijedlog Kluba Hrvata usvojila deklaraciju koja se odnosi na hašku presudu visokim hrvatskim dužnosnicima, konstrukciju o udruženom zločinačkom poduhvatu, te o činu samoubistva generala Slobodana Praljka.

Dokument “Deklaracija o političkoj situaciji s obzirom na presudu Haškog suda šesterici hrvatskih čelnika iz vremena domovinskog rata, izborni zakon i pokušaj brisanja naziva hrvatski iz naziva insitucija” usvojen je na isti datum (29. u mjesecu), samo dva mjeseca nakon izricanja presude u slučaju “Prlić i ostali”.

Između ostalog, u Deklaraciji se navodi da hrvatski zastupnici u Skupštini ističu da “HR HB nije osnovana s namjerom odvajanja, nego s namjerom obrane hrvatskih područja” dok za Haški sud kažu “da je svojim odlukama pokazao da mu nije stalo do mira, pomirenja, a najmanje do istine”, prenose Vijesti.ba.

O sudbini sporne Deklaracije odlučivaće Ustavni sud Federacije BiH, budući da je Klub Bošnjaka u Skupštini Kantona 10 pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.