Naslovnica BiH Politika OHR pozdravio...

OHR pozdravio odluku Ustavnog suda FBiH

Ured visokog predstavnika pozdravlja današnju presudu Ustavnog suda FBiH koja obavezuje skupštine Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona da izmijene svoje ustave i usklade ih sa Ustavom FBiH, u dijelu koji treba da osigura punu jednakopravnost Srba kao konstitutivnog naroda, srpskog i bosanskog jezika, te ćiriličnog pisma.

84

– Odluka visokog predstavnika iz 2002. godine kojom se donose amandmani na Ustav FBiH u okviru šire provedbe odluke Ustavnog suda BiH o jednakopravnosti konstitutivnih naroda utvrdila je da su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna u Federaciji BiH, da su službeni jezici FBiH bosanski, hrvatski i srpski, i da su službena pisma latinica i ćirilica – podsjeća se u saopćenju iz OHR-a.

Također, podsjeća se da kantoni imaju obavezu da usklade svoje ustave s Ustavom Federacije BiH te ističe da je važno da se neustavne odredbe u tri kantonalna ustava napokon usklade s odgovarajućim odredbama Ustava FBiH.

Visoki predstavnik Valentin Inzko više je puta pozivao kantonalne vlasti da usklade svoje ustave s Ustavom FBiH.

Poziva kantonalne skupštine da provedu današnju presudu Ustavnog suda FBiH bez odlaganja, što je “ne samo ustavna obaveza nego i prijateljski gest dobre volje prema sugrađanima Srbima”, saopćeno je iz OHR-a.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.