Općina Tešanj za osam godina investirala 2,5 miliona KM u obrazovanje svojih studenata

325

Načelnik općine Tešanj Suad Huskić potpisao je ugovor sa 408 studenta o njihovom stipendiranju u školskoj 2015/2016 godini. Općina Tešanj izdvojila je u proteklih osam godina oko 2,5 miliona KM za stipendiranje oko 1.500 studenata, prenosi Patria.

“U našem Tešnju se oduvijek vodilo računa o sticanju znanja. Jedna od biblioteka sa najdužom tradicijom nalazi se upravo u Tešnju – kazao je načelnik općine Tešanj”, Suad Huskić.

I ove godine smo nastavili sa podjelom stipendija studentima. Praksa je uvedena prije osam godina, i drago mi je da smo do sada samo za ovu svrhu uspjeli izdvojiti milionske iznose. Na mladima, ali i obrazovanima svijet ostaje. Zato investiramo u naše buduće inžinjere, doktore, apotekare, menadžere i profesore – poručio je Huskić.

Ubrzan industrijski razvoj tešanjske privrede prati povećan interes studenata za tehnička zanimanja. Tako, 30 studenata iz Tešnja studira na saobraćajnim fakultetima, na mašinskim studira 28 studenata, na tehnološkim 28, visoku poslovnu tehničku školu studira 25, farmaceutiku 18, prirodno – matematički fakultet 17 studenata. Također, medicinu studira 30 studenata, elektrotehnički fakultet 11, poljoprivredni osam studenata…

Prva četiri ugovora potpisali su Kanita Krdžalić, studentica druge godine Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu sa prosjekom ocjena 10, Azelma Demirović studentica treće godine Fakulteta elektrotehnike u Tuzli sa prosjekom ocjena 9, zatim Naid Dizdarević koji je student prve godine Medicinskog fakulteta u Tuzli a koji je bio učenik generacije u Srednjoj tehničkoj školi u Tešnju. Među prvima ugovor je potpisala i Lamija Orlović, treća godina Ekonomskog fakultete u Tuzli sa prosjekom ocjena 9,15.

Na svečanosti upriličenoj u Domu kulture, u ime studenata obratio se Anis Cerovac koji je tokom studija medicine koristio ovakav vid podrške i koji je imao prosjek 9,79, a danas je zaposlen u Općoj bolnici Tešanj.

Osim ovog programa stipendiranja dodiplomskih studija, Općina Tešanj ima program podrške i za postdiplomski i doktorski studij, prenosi Patria.

Komentari

komentara