Općina Visoko i režimski inspektori izgubili sudski spor oko zabrane isticanja predizbornih plakata

1016

Kako saznaje Visoko.co.ba iz izvora bliskih Centrali SDA u Sarajevu, Općinski sud u Visokom je u predmetima koje je Općina Visoko pokrenula protiv OO SDA Visoko (Centrala SDA) donio Rješenja u kojima je jasno i nedvojbeno osporena nadležnost režimskih inspektora na privatnim parcelama.

MARKETING

Iako su predstavnici Općine Visoko, na perfidan način pokušali prodati jeftin trik da se pod javnim podrazumijeva i privatno vlasništvo, postupajući sudija je u svojim Rješenjima to glatko odbio i obustavio prekršajni postupak za postavljanje predizbornih plakata na privatnim parcelama.

Općina Visoko nije uspjela dokazati da su državni službenici, odnosno režimski inspektori, postupali u skladu sa materijalnim propisima na koje su se pozivali, iako su “stručnjaci” iz Općine, u jeku predizborne kampanje, preko noći napisali, usvojili i objavili novu Odluku o komunalnom redu te omogućili inspektorima da na nelegalan i krajnje sumnjiv način pokušaju napuniti općinsku kasu i uticati na izborne rezultate. Na tom putu im je “zasmetao” zakon koji kaže da je privatno vlasništvo svetinja.

Da rezimiramo, od ukupno 4 prekršajna postupka u prvom valu, 3 su donesena u korist stranke SDA, dok je samo jedan postupak dosuđen u korist Općine Visoko. Ovo je pouka za općinske inspektore da hitno počnu da se miješaju u svoj posao nasuprot onoga što im neznalice naređuju da rade, jer i nova Odluka o komunalnom redu, koju su preko noći donijeli, kosi se sa svim mogućim zakonima, a za takve stvari se krivično odgovara.

Komentari

komentara