Operativnim radom službenika kriminalističke policije lice R.S. lišeno slobode zbog izvršenih razbojništava u Zenici

388

Poduzimajući intenzivne operativne aktivnosti, pod nadzorom iu saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničkodobojskogkantona, na prikupljanju informacija i saznanja u cilju rasvjetljavanja i dokumentovanja pet razbojništva izvršenih u proteklom periodu na području Grada Zenica, policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I su došli  do saznanja da se u vezu sa izvršenim krivičnim djelima može dovesti lice R.S., rođeno 1993. godine, iz Sarajeva, koje je, kako je utvrđeno koordiniranim radom i razmjenom obavještajnih podataka, bilo lišeno slobode na području Kantona Sarajevo, zbog izvršenog razbojništva u Konjicu.

U saradnji sa službenicima Policijske uprave Konjic, lice R.S. je preuzeto i sprovedeno u službene prostorije Policijske uprave I u Zenici, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada. Operativnim radom i zavedenom kriminalističkom obradom, došlo se do saznanja i dokaza na osnovu kojih se navedeno lice sumnjičilo za izvršenje razbojništava u sljedećim prodajnim objektima u Zenici: “RIMA MARKET” u ulici Dr. Adolfa Goldbergera, “KONZUM” u ulici Bulevar Ezhera Eze Arnautovića, “HASS Komerc” u ulici Prve zeničke brigade, “Best” u ulici Avgusta Šenoe i “EDO-PROM” u ulici Bulevar Kulina bana. Kako je utvrđeno uviđajnim i drugim radnjama, navedeno lice je razbojništva vršilo na način da je u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, djelimično maskirano ulazilo u prodajne objekte i uz prijetnju hladnim oružjem, a u nekim slučajevima i upotrebu fizičke snage, otuđivalo novac, nakon čega se udaljavalo u nepoznatom pravcu. O okviru opsežnog operativnog rada na rasvjetljavanju i dokumentovanju izvršenih krivičnih djela, službenici kriminalističke policije su saslušali više osoba u svojstvu svjedoka, te su vršene i radnje prepoznavanja a značajan doprinos na identifikovanju izvršioca su dali službenici Odsjeka za informatiku Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Nad licem R.S. je zavedena kriminalistička obrada, te je ispitanou svojstvu osumnjičenog na okolnosti izvršenja krivičnih djelaza koja se sumnjiči, nakon čega je, dana 23.09.2021. godine, uzIzvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca,predato na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnomtužilaštvu Zeničkodobojskog kantona, zbog postojanja osnovasumnje da je počinilo krivično djelo „Razbojništvo“ iz člana 289. stav 2. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.