Oprez sa zaslađivačima

76

Mnogo se govorilo o opasnostima šećera, posebno onih u zaslađenim napicima i jelima. On podiže rizik od pretilosti, bolesti kardiovaskularnog sistema, dijabetesa tipa 2, a na mozak ima ovisnički učinak, piše Medicalnewstoday.

Kako bi izbjegli šećer, mnogi stoga koriste umjetna sladila bez kalorija. Umjetni zaslađivači dodaju sladak okus bez štetnih učinaka, ili se barem tako mislilo. Samo u SAD više od 40 posto odraslih i oko četvrtina djece koriste umjetne zaslađivače. Ali istraživanja su pokazala da podjednako mogu prouzrokovati nastanak dijabetesa i razvoj pretilosti, a nova studija utvrdila je i da imaju učinka na metabolizam. Naime, samo ukus nečeg slatkog može promijeniti nivo glukoze u krvi.

Nutricionistkinja M. Yanina Pepino na Univerziteta Ilinois u Čikagu voditeljka je istraživanja koje je objavio časopis Nutrients. Ona i kolege su istraživali kako umjetni zaslađivač sukraloza djeluje na metabolički odgovor ljudi s umjerenom tjelesnom težinom u odnosu na one koji se bore s pretilošću.

Testiranje učinka sukraloze na metabolizam

Kako bi provjerili učinke, zamolili su 21 učesnika da naprave tzv. OGTT tj. oralni glukoza tolerans test. Među učesnicima bilo je 10 ljudi normalne tjelesne težine te 11 pretilih. Niko od njih nije bolovao od dijabetesa niti je redovno konzumirao zaslađivače. Učesnici su najprije OGTT radili nakon što su popili destilovanu vodu.

Nakon nedjelju dana pili su destilovanu vodu u kojoj je bilo 48 grama sukraloze po učesniku, što je ekvivalent tipičnoj limenci zaslađenog napitka. Na kraju, treći test uključivao je probavanje iste količine sukraloze pet sekundi, ali nisu progutali gutljaj napitka. Zatim su radili OGTT nakon što su popili otopinu koja je sadržavala 75 grama glukoze. Učesnicima su vadili krv u razmacima od 10 minuta tokom 40 minuta prije i nakon konzumacije zaslađivača te 60 minuta nakon što su popili glukozu. Posmatrali su nivo sukraloze, inzulina, glukoze i C peptida u krvi.

“Kod ljudi s normalnom tjelesnom težinom konzumacija sukraloze neznatno je podignula nivo inzulina tokom prvih sat vremena nakon konzumacije te se snizila osjetljivost na inzulin za 50 posto”, tvrde autori studije.

Umjereno sa zaslađivačima

Kod pretilih učesnika ispitivanja nivo inzulina je nakon konzumacije zaslađivača naglo skočio upoređujući rezultate s onima nakon što su pili samo destilovanu vodu.

“Inzulinski odgovor kod ljudi normalne tjelesne težine bio je približan kad su probali ili progutali sukralozu, ali različit je kod ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom. Smatramo da se pojedini učinci sukraloze mogu pojaviti samo kod pretilih ljudi”, navodi prof. Pepino.

Naučnici ističu kako različiti zaslađivači takođe imaju različite hemijske strukture, pa se tako nalazi ove studije mogu odnositi samo na sukralozu. Ali osjet slatkoće sam po sebi može se generalizovati. Naime, otkrili su i kako samo probavanje zaslađivača, bez gutanja tvari, utiče na metabolizam.

“U obje grupe ispitanika, dakle i kod onih normalne težine i kod pretilih, pojavila se redukcija inzulinskog odgovora na test tolerancije glukoze kad su samo probali zaslađivač, a prije nego što su popili otopinu glukoze. To nas je iznenadilo i sad planiramo novu studiju”, kazala je prof. Pepino.

Svjesni su, kaže, da još ne znaju detaljno kakav je tačno metabolički učinak zaslađivača osim što pruža osjećaj slatkoće. Stoga sugerišu umjereno korištenje takvih preparata.

 

Visoko.co.ba/nezavisne.com

Komentari

komentara