Naslovnica BiH Politika Osmanović: Mo...

Osmanović: Motivirati boračka udruženja na ‘sjedinjavanje’

Prijedlogom zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, čiji je inicijator poslanik u Predstavnikom domu Federalnog parlamenta Ismet Osmanović, treba sistemski urediti tu oblast u situaciji kad u Bosni i Hercegovini odnosno Federaciji BiH egzistira ogroman broj boračkih asocijacija na raznim nivoima, prema nekim nezvaničnim procjenama oko 1.600, a prema drugim, čak više od 2.000.

42

Osmanović je to izjavio za Fenu pred vanrednu sjednicu Predstavničkog doma sazvanu za 10. juli, u čijem je najavljenom dnevnom redu i taj, “njegov” zakon.

Zamoljen da objasni najbitnije detalje, on prvo napominje da je u Federaciji BiH, zakonodavstvom o slobodnom udruživanju omogućeno osnivanje i registriranje brojnih različitih udruženja.

Njegov zakon poštuje to načelo, ali, u namjeri da definira udruženja koja, iz sadašnjeg mnoštva i šarolikosti, mogu reprezentativno predstavljati boračku populaciju, uvodi osnovni kriterij za osnivanje njihovih asocijacija, a to je  –  da okupljaju najmanje 51 posto članova iz kategorije za koju se osnivaju. Primjerice, asocijacija ratnih vojnih invalida moći se biti reprezentativna ako ima minimalno 51 posto članstva iz te grupe branilaca, što važi i za sve druge kategorije.

Po Osmanovićevim riječima, to će motivirati udruženja na ‘sjedinjavanje’ iz sadašnjeg velikog broja jer se, ističe on, u trenutnoj praksi dešava da dvije asocijacije istorodne grupe traže od vlasti različite načine rješavanja jednog problema.

Zakon koji je on predložio, ako ga odobri Parlament FBiH, napokon će prekinuti tu šarolikost, smatra Osmanović.

Reprezentativna udruženja će, prema njegovom prijedlogu, biti registrirana kod Federalnog ministarstva pravde u okviru koordinativnog tijela boraca.

Sama reprezentativnost podrazumijevat će obavezu vlastima, među njima Vladi i Parlamentu, da konsultiraju borce kod donošenje propisa koji se na njih odnose, drugim riječima, da branioci obavezno učestvuju u kreiranju ‘njihovih’ propisa u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Osmanović očekuje da će Predstavnički dom glasati za ovako koncipiran prijedlog zakona.

Osim tog teksta, dnevnim redom vanredne sjednice za 10. juli predložen je i federalni zakon o pravima demibilisanih boraca i članova njihovih porodica, koji najavljuje uvođenje mjesečnog novčanog dodatka u Federaciji BiH braniocima bez ikakvih primanja.

Visina dodatka određivat će se množenjem dijela minimalne penzije u FBiH s koeficijentom koji će godišnje određivati Vlada imajući na umu broj aplikanata i raspoloživi novac u budžetu.

Visina procentualnog iznosa penzije koji će se množiti s koeficijentom zavisit će od vremena koje je pojedinac proveo u odbrambenim jedinicama tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini.

 

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.