Naslovnica BiH Politika Osmanović: Tr...

Osmanović: Tražimo porez na dobitak u kladionici, HDZ opstruiše

Za šefa Kluba poslanika SDA u Parlamentu FBiH Ismeta Osmanovića nema dileme - niko ne može biti amnestiran od obaveze plaćanja poreza. Kada građani plaćaju porez na najosnovnije potrebe, to moraju raditi i priređivači igara na sreću, kaže Osmanović za Vijesti.ba.

70

Upravo zbog toga, ovaj poslanički klub u Parlamentu FBiH uputio je u proceduru Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću.

“Kada je u pitanju ova oblast, konačno je vrijeme da se uvede red u plaćanje poreza. Priređivači igara na sreću do sada su izbjegavali plaćanje poreza, a zakonska obaveza je da se plaća deset posto na sve dobiti. Prema sadašnjem zakonu, obaveze plaćanja poreza oslobođen je svaki dobitak ispod 100 KM, što su kladioničari koristili i razbijali su sve dobitke na ispod pomenutog iznosa. Analizirajući dosadašnje dobitke i isplate, uviđamo da su stotine miliona maraka ili 83 posto od svih dobitaka isplaćivani u visini ispod 100 KM, što znači da nije plaćena nijedna marka poreza”, objašnjava Osmanović.

Takvu praksu SDA želi onemogućiti izmjenama Zakona o igrama na sreću, te u sistem uvesti plaćanje poreza na svaki dobitak, bez obzira na visinu.

“Time ćemo dobiti nove prihode. Dio njih, 50 posto, usmjerićemo u Fond za isplatu boračkih naknada, koje proističu iz Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica”, potcrtava Osmanović.

Osim ovoga, na osnovu predloženog zakonskog rješenja, planirano je i uvođenje deset posto poreza na svaku uplatu, što će takođe osigurati dodatne prihode koji će biti usmjereni za pomoć kulturnim, humanitarnih i socijalnim ustanovama.

Šef Kluba poslanika SDA očekuje da će sve političke partije koje participiraju u Parlamentu FBiH podržati izmjene Zakona o igrama na sreću. Očekuje to i od HDZ-a BiH, bez obzira na činjenicu da je oporezivanje kladionica bila jabuka razdora u odnosima ove stranke sa SDA-om

“Ukoliko HDZ BiH ostane na dosadašnjim pozicijama, to će najbolje pokazati ko i na koji način opstruiše uvođenje reda u ovu oblast. Očekujem podršku drugih kolega, SDP-BiH, DF-a i SBB-a, posebno zbog toga što smo zajednički opredijeljeni da riješimo pitanje demobilisanih boraca. Osim toga, smatramo i da je neophodno uvesti red kada je u pitanju oporezivanje kladionica”, kaže Osmanović.

Tvrdi da će se predloženo zakonsko rješenje naći na dnevnom redu sjednica Parlamenta FBiH, dodajući da je planirano da se to desi do kraja prošlog mjeseca. Međutim, Poslovnikom je predviđeno da Parlament mora sačekati očitovanje federalne Vlade u roku od 30 dana.

“Taj rok već teče i prošlo je desetak dana. Ukoliko se Vlada u navedenom periodu ne očituje, Poslovnik kaže da mi možemo raspravljati i usvojiti zakon bez njenog mišljenja”, ističe Osmanović.

On naglašava da su predlagači zakona zahtijevali od Vlada da odmah da mišljenje, ali se to do danas nije dogodilo.

“Razloge možemo tražiti u Ministarstvu finansija FBiH”, otkriva Osmanović u razgovoru za naš portal.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.