Naslovnica Svijet Osumnjičeni z...

Osumnjičeni za ubistvo njemačkog političara priznao krivicu

30

Osumnjičeni za ubistvo demokršćanskog političara Waltera Luebckea početkom juna priznao je krivicu i izjavio kako je djelovao sam, saoopćio je glavni državni tužitelj Peter Frank nakon sastanka povjerenstva Bundestaga za unutarnje poslove u srijedu u Berlinu.

„Osumnjičeni Staphan E. je priznao da je ubistvo planirao i izveo sam bez pomoći nekih vanjskih struktura. Daljnja istraga mora pokazati je li u ovom slučaju bilo pomagača, suučesnika ili osoba koje su bile upućene u planiranje ubistva“, rekao je glavni držani tužitelj Peter Frank.

On je istaknuo da se dalje istražuje je li osumnjičeni bio član neke terorističke organizacije s krajnje desnog političkog spektra.

Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU) je izrazio zadovoljstvo priznanjem Stephana E. koji je uhapšen prošle subote ali je najavio daljnju istragu kako bi se utvrdilo stoji li iza ovog djela neka organizacija s radikalno desnom pozadinom.

Stephan E. je priznao da je Waltera Luebckea usmrtio zbog njegove podrške izbjegličkoj politici Angele Merkel i posebice njegove izjave iz 2015. u kojoj je sve one koji ne priznaju kršćanske vrijednosti koje stoje iza izbjegličke politike pozvao da napuste zemlju.

Državno odvjetništvo „intenzivno istražuje“ povezanost Stephana E. s neonacističkim organizacijama poput „Combat 18“ i „Blood&Honour“.

Predsjednik Saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka Thomas Haldewang je povjerenstvu Bundestaga za unutarnja pitanja objasnio kako je ovaj ured osumnjičenog pratio prije nekoliko godina ali da je prismotra prekinuta nakon što se osumnjičeni povukao s krajnje desne scene.

Zastupnici parlamentarnih stranka Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), stranke Ljevica i Zelenih izrazili su dvojbe oko tvrdnje osumnjičenog da je djelovao sam.

„Tvrdnja osumnjičenog da je djelovao sam je pokušaj zaštite nekog drugog“, rekla je zastupnica stranke Ljevica Martina Renner.

Zastupnica stranke Zeleni Irene Mihalic je zatražila detaljnu istragu koja bi razjasnila eventualnu povezanost osumnjičenog s terorističkom neonacističkom mrežom Nacionalsocijalističko podzemlje (NSU) koja je posljednjih desetljeća bila odgovorna za ubistvo desetak osoba, mahom stranaca.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.