Otkrivamo ključne tačke koalicionog dogovora SDA i SBB BiH

Čelnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB BIH), Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić, danas će potpisati koalicioni sporazum na osnovu kojeg će biti definirani prioriteti u budućem partnerstvu njihovih stranaka. Kako Faktor.ba saznaje koalicioni sporazum je sastavljen od deset tačaka.

1035

Kao prioritet budućeg partnerstva ističe se stabilizacija vlasti na svim nivoima, te poboljšanje efikasnosti rada službi na svim nivoima vlasti. Potom se ističe potreba za zaštitom suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. U fokusu te tačke je najavljeni referendum o pravosuđu u RS-u. SDA i SBB BiH jasno ističu da takvi potezi destabiliziraju BiH, ali i cijeli region. Jasna je to poruka ove dvije stranke da Milorad Dodik i njegov SNSD, sa svojom antidržavnom politikom, nemaju mjesta u budućoj vlasti na državnom nivou.

MARKETING

Značajna tačka ovog sporazuma je i pitanje bosanskog jezika u obrazovnim institucijama manjeg bh. entiteta. Stranke smatraju da se bošnjačkoj djeci u entitetu RS treba osigurati školovanje na bosanskom jeziku, a ističe se opredjeljenost da se svima u BiH osigura obrazovanje na maternjem jeziku.

Posebno mjesto budućeg partnerstva zauzimaju ekonomske reforme, prije svega smanjenje javne potrošnje, unapređenje poslovnog ambijenta, te na koncu nastavak provedbe Reformske agende usvojene uz partnerstvo sa EU.

Stranke su saglasne da će zahtjevati korektnu provedbu i prezentaciju rezultata popisa urađenog 2013. godine, imajući u vidu značaj tog dokumenta za razvoj države i društva. Također, naglašena je i predanost daljem putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj Uniji i NATO savezu.

Komentari

komentara