Naslovnica BiH Otkriven iden...

  Otkriven identitet državljanina BiH koji je povezan s napadom u Parizu

  161

  Muškarac iz Bosne i Hercegovine koji je uhapšen u Njemačkoj zbog terorističkih napada u Parizu 2015. godine zove se Adis Abaz, javlja Augsburger Allgemeine.

  On je uhapšen u četvrtak prošle sedmice po potjernici iz Belgije. Radi se o osobi povezanoj s kriminalnim aktivnostima, između ostalog i vezano za teroristički napad u Parizu u dvorani ”Bataclan” u kojem je 2015. ubijeno više od 150 ljudi.

  Tužilaštvo u Dresdenu je saopćilo da je u pitanju 39-godišnji osumnjičeni.

  – Belgijske vlasti izdale su evropski nalog za hapšenje zbog poticanja terorističke organizacije povezane s terorističkim napadima, uključujući i napad na koncertnu dvoranu ”Bataclan” 13. novembra 2015. godine u Parizu – poručili su njemačka federalna policija i tužilaštvo u Drezdenu u zajedničkoj izjavi.

  Zeničanin Abaz ima itekako velik kriminalni dosje. Prvo je 2011. osuđen na dvije i po godine zbog krijumčarenja droge i vojne opreme.

  U januaru 2018. uhapšen je zbog krijumčarenja oružja u Sloveniju, dok je 2019. protiv njega podignuta optužnica za krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 3. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZBiH), u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZBiH.

   

  Visoko.co.ba/Fokus.ba

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.