Nauka i tehnologija

Otkriven novi organ odgovoran za osjećaj boli

Organ su pronašli naučnici švedskog instituta Karolinska Institutet, a sastoji se od mrežastih Schwannovih ćelija koje se nalaze u blizini živaca, koje poput hobotnice omotavaju i ulaze u nervne ćelije kako bi ih održale u životu, a prethodno nije bilo poznato da učestvuju u osjećaju boli. Struktura viri neposredno ispod površine kože, proširujući izbočine nalik nitima u njen vanjski sloj, epidermis.

Otkriće je objavljeno u časopisu Science, a struktura je dobila neglamurozno ime nociceptivni glioneuronski kompleks (NGNC).

NGNC formira jedinstvenu, zamršenu mrežu s obližnjim nervnim ćelijama po cijelom tijelu, što navodi istraživače da tvrde kako bi trebao biti i zvanično imenovan organom.

Naučnici su bili iznenađeni otkrićem jer se dugo vjerovalo da su završeci nervnih ćelija u epidermisu goli ili da nemaju omotač.

“Naše istraživanje pokazuje da se osjetljivost na bol ne javlja samo u kožnim nervima, već i u ovom nedavno otkrivenom organu koji je osjetljiv na bol”, rekao je autor studije Patrik Ernfors. “Novi organ je dvoćelijski receptor koji zajedno čine nerv i Schwannova ćelija”.

Ovo otkriće bi moglo dovesti do razvoja novih lijekova protiv bolova.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Najnovije

PRATITE NAS NA:
fb128 rss128 tw128 yt128
Iza svakog od nas stoji jedan od nas.
KONTAKT
info@visoko.co.ba
marketing@visoko.co.ba
+387 61 269131
Ulica Musala br. 1

Copyright © 1998-2019 VICOBA d.o.o. Visoko

Na Vrh