Otmičar koji je držao taoce u sinagogi u Texasu je britanski državljanin

228

Otmičar koji je držao četvero talaca u sinagogi u američkoj državi Texas je 44-godišnjeg britanski državljanin Malik Faisal Akram, saopćile su vlasti.

On je ubijen u napadu specijalnog policijskog tima poslije oslobađanja posljednjeg taoca oko 21 sat po lokalnom vremenu.

FBI je objavio kako nema naznaka da je još neko bio umiješan, ali nije naveo mogući motiv. Tokom prenošenja službe u sinagogi na Facebook stranici čulo se kako Akram traži oslobađanje pakistanske naučnice koja je osuđena za pokušaj ubistva oficira američke vojske u Afganistanu.

Portparolke FBI-ja i policije odbile su u subotu uvečer da odgovore na pitanja ko je ubio Akrama.

Američki predsjednik Joe Biden je talačku krizu u sinagogi nazvao “terorističkim činom”. On je rekao da nema dovoljno informacija kako bi se utvrdio motiv napadača, ali da je državni tužilac fokusiran na slučaj.

“U narednim danima ćemo saznati više o motivima otmičara. Ali dozvolite mi da budem jasan da ćemo se suprotstaviti svakom širenju mržnje, antisemitizmu i porastu ekstremizma u ovoj zemlji”, rekao je Biden.

Londonska policija je u saopćenju navela da je njena antiteroristička policija u vezi sa američkim vlastima u vezi sa incidentom.

Glavni specijalni agent FBI-ja Met DeSarno rekao je da je otmičar bio fokusiran na pitanje koje nije direktno povezano sa jevrejskom zajednicom.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.