Naslovnica BiH Otvoren Centa...

  Otvoren Centar za ovisnike u Mostaru: Drogu je nemoguće zaustaviti, ali je moguće ograničiti

  60
  Dr. Siniša Skočibušić, direktor ovog centra, govoreći o važnosti ove institucije čiji je osnivač Grad Mostar istakao je podatak da imaju čak hiljadu registriranih ovisnika u svojoj evidenciji.

  “Osim ovisnika pate i razorene porodice, ali i cijela društvena zajednica. Centar pruža moderne usluge smanjenja štete, a dostignuti standardi su za pohvalu. Drogu niko nije zaustavio, ali uz mudre i multidisciplinarne mjere ju je moguće ograničiti i kontrolisati”, kazao je Skočibušić.

  Obnovu centra sufinansirao je UNDP uz pomoć Švedske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj i Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH. Obnovu su pomogli i Grad Mostar i Vlada HNK.

  Armin Sirćo, rukovodilac Klastera za socijalnu inkluziju UNDP-a, kazao je kako je ovo samo jedan projekt u kojem je ova međunarodna organizacija pomogla mostarski Centar za ovisnike.

  “Projekt je finansiran sa 88 hiljada KM, a završen je u rekordnom roku. U proteklom periodu od 2007. do 2016. godine UNDP je finansirao nabavku potrebne terapije korisnicima centra, za što je izdvojeno 750 hiljada KM”, naglasio je Sirćo.

  Centar su presijecanjem vrpce otvorili mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić i premijer HNK Nevenko Herceg. Bešlić je kazao da je Mostar bio prvi grad u BiH koji je uvidio problem ovisnosti i osnovao jednu ovakvu instituciju.

  “Učinili smo mnogo, možda ne toliko finansijski, koliko organizacijski. Ostajemo i dalje dužnik ovom centru, jer je broj potencijalnih korisnika mnogo veći nego ovaj prostor dopušta. Zdravije društvo zajednički je cilj svih nas”, kazao je Bešlić.

  Predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg naglasio je kako je ovisnost rana našeg društva, da je to tema o kojoj se izbjegava govoriti i smatra se da je to tuđi problem.

  “Postoje srećom institucije u kojima se kvalitetno, stručno i ljudski brine o ovisnicima, kao što je naš centar”, pohvalio je Herceg.

  Visoko.co.ba/klix.ba

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.