Otvoren megalitni park dr.Semira Osmanagića na Braču

2556

U subotu 29. augusta 2015. načelnik Općine Bol na otoku Braču (Hrvatska) Tihomir Marinković svečano je otvorio Megalitni park čiji su vlasnici Sabina i Semir Osmanagich. Otvaranju su prisustvovali ravnateljica Centra za kulturu Općine Bol Ivana Bošković-Ivičić, direktor Turističke zajednice Bol Markito Marinković i više od stotinu gostiju.

MARKETING

Tokom svog obraćanja Načelnik je istakao da je Megalitni park postao dio turističke ponude Bola i zahvalio se njihovim vlasnicima što su ga otvorili za javnost. Općina Bol je postavila adekvatne turističke putokaze i asfaltirala dio prilaza prema Megalitnom parku.

Inače, u ljeto 2014. akademik dr. Semir Osmanagić podigao je Megalitni park na svojoj parceli na polovini starog puta između Bola i Murvice. Iskoristio je velike bračke kamene blokove, koji dostižu masu od osam tona, za gradnju kamenog parka.

Centralna instalacija je Megalitni krug kao prezentacija Sunčevog sustava koji se kreće između dvanaest zvjezdanih konstelacija u Galaksiji. Takodjer, uspravio je jedan kameni blok – menhir točno iznad sjecišta podzemne energetske Hartmanove mreže i neutralizirao negativne energije u krugu od 100 metara. Tu su i dolmen, megalitni zid, kamena kugla i piramida kao podsjećanje na misteriozne arheološke fenomene iz daleke prošlosti.

Putovanje u drevna vremena kompletiraju četiri mega postera s motivom posljednjih dana mitske civilizacije Atlantide. Uz obližnji Labirint ljubavi, kojeg je dr. Osmanagić posvetio supruzi Sabini, rođena je unikatna hrvatska turistička destinacija, s prekrasnim pogledom na plažu Zlatni rat, koja će imati svoju edukacijsku i energetsku ulogu (www.megalitnipark.com).

Svečanost otvaranja je uvrštena u ovogodišnju kutlurnu manifestaciju “Bolsko lito”.

U kulturnom programu učestvovali su glazbeni umjetnici iz Zagreba, četiri saksofonista te djevojke u bolskim tradicionalnim nošnjama.

Ulaz u Megalitni park je besplatan.

Komentari

komentara