Naslovnica Preporuka Like Otvoren najve...

Otvoren najveći evropski festival sloboda ‘Open fest’

93

Najveći evropski festival sloboda “Open fest” koji se održava od 27. do 29. oktobra pod sloganom ‘openyourmind’, otvoren je danas u Domu mladih u Sarajevu.

Ovo je regionalni festival posvećen promociji ideja slobode i ljudskih prava te promovira ekonomske i političke slobode, uz osnovna prava pojedinca.

Cilj festivala, koji će okupiti 30 domaćih i stranih predavača, te nekoliko hiljada učesnika ujedinjenih oko ideja slobode, jeste dugoročna promocija značaja ekonomskih, političkih i svih ostalih sloboda pojedinca na prostoru zapadnog Balkana.

Na otvaranju Open festa govorili su između ostalih zastupnik u državnom parlamentu Senad Šepić, direktor Open festa Admir Čavalić i predsjednik samoproglašene države Liberland Vit Jedlička.

Šepić je istakao da je važno da Sarajevo i BiH šalju poruke slobode te da su sloboda i mir dvije najvažnije stvari za jedno društvo.

Predsjednik Liberlanda Vit Jedlička kazao je da je cilj osnivača Liberlanda izgraditi zemlju gdje ljudi mogu da prosperiraju bez pritiska vlade koja čini njihove živote težim kroz nepotrebna ograničenja i poreze.

-Jedan od razloga za osnivanje Liberlenda je veliki utjecaj interesnih grupa na funkcioniranje postojećih država i pogoršanje uvjeta života ljudi. Osnivači su inspirirani zemljama kao što su Monako, Lihtenštajn ili Hong Kong – dodao je.

Tokom festivala bit će održana ESFL regionalna konferencija, te događaji predstavljanja Istanbul Network For Liberty, internacionalnog indeksa privatnog vlasništva i regionalnog Barometra slobode.

Također tu su i brojni drugi sadržaji od kojih se izdvajaju umjetničke izložbe, projekcije filmova, brojne DJ zabave i veliki koncert Ede Maajke, Frenkia i DJ Soul u Domu mladih, čime će biti zatvoren ovogodišnji Open fest.

(visoko.co.ba/federalna.ba)

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.