Otvorena izložba fotografija “Čekajući Godoa: Susan Sontag u Sarajevu” Paula Lowea

135
Izložba sadrži 25 fotografija sa procesa rada na predstavi “Čekajući Godoa” koja je nastala u Sarajevu za vrijeme opsade, 1993. godine, a koju su producirali Festival MESS i Pozorište mladih Sarajevo. Na fotografijama su glumci i glumice predstave, autorski tim, kao i sama rediteljica predstave Susan Sontag.

Nihad Kreševljaković, direktor Internacionalnog teatarskog Festivala MESS, izrazio je zadovoljstvo što ovogodišnji Modul memorije u oblasti fotografije završava izložbom jednog od najznačajnijih fotografa i ujedno fotografa koji se može smatrati i Bosancem. Kreševljaković je podsjetio da je Paul Lowe, fotograf i autor izložbe u Sarajevo došao 1992 godine.

MARKETING

“Priča o predstavi ‘Čekajući Godoa’ je jedan od najvrjednijih dokumenata koje je Lowe sačuvao i to je svjedočanstvo o jednom od najvažnijih perioda u historiji umjetnosti u BiH”, rekao je Kreševljaković.

Paul Lowe, fotograf i autor izložbe, istakao je da je ova izložba za njega važan trenutak u životu.

Zanimljivo je da su neke fotografije prvi put predstavljene javnosti te da ih do sada nisu vidjeli ni neki od aktera same predstave koja je odigrana prije 26 godina, iako se nalaze na njima.

Paul Lowe je lider u polju dokumentarne fotografije i šef odsjeka za fotožurnalizam i dokumentarnu fotografiju pri Masters programu na Koledžu za komunikacije na Univerzitetu umjetnosti u Londonu u Velikoj Britaniji. Paul je nagrađivani fotograf čiji su radovi objavljivani u TIME-u, Newsweek-u, magazinima The Sunday Times, The Observer i The Indenpendent…

Pokrivao je najaktuelnije vijesti širom svijeta, uključujući pad Berlinskog zida, oslobađanje Nelsona Mandele, glad u Africi, konflikte u bivšoj Jugoslaviji…. Njegovo polje istraživanje je fokusirano na fotografije konflikta.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.