Naslovnica Lokalne Teme Kultura Otvorena izlo...

Otvorena izložba “U potrazi za bosanskim srednjovjekovljem – Pavao Anđelić” u Zavičajnom muzeju Visoko

343

Povodom 65 godina postojanja i rada JU “Zavičajni muzej” Visoko, a u okviru obilježavanja 18. maja – Međunarodnog dana muzeja i 19. maja – Evropske noći muzeja, danas je u izložbenom prostoru muzeja uspješno otvorena izložba posvećena Pavlu Anđeliću, pod nazivom: “U potrazi za bosanskim srednjovjekovljem – Pavao Anđelić”.

Na izložbi su predstavljeni lični dokumenti Pavla Anđelića, nagrade i priznanja i razni eksponati.

Pavao Anđelić je rođen 29. februara 1920. godine u Sultićima u području Neretvice, općina Konjic. Pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom, a po njenom završetku upisuje Franjevačku teologiju u Sarajevu, koju nije završio. U vihoru II svjetskog rata odlazi u Zagreb gdje je odslužio vojni rok i studirao Pravo. Po završetku studija, vraća se u rodni Konjic gdje je obnašao funkciju sreskog sudije e jedno vrijeme i profesora latinskog jezika.

Mada je izvanredno obavljao funkciju i kako kažu mještani, nikad sposobnijeg, pravednijeg i uglednijeg sudiju nisu imali, ljubav prema prošlosti navodi Pavla da krene jednim sasvim novim putem svog života.

Pedeset godina prošlog stoljeća odlazi u Sarajevo, najprije u Zavod za zaštitu spomenika NR BiH, a zatim u Zemaljski muzej BiH gdje je izgradio karijeru vrsnog arheologa srednjeg vijeka i sa kojim je izučavanje srednjovjekovlja dobilo svoj puni zamah.
Kao naučnik i osoba svestranih interesa ostavio je pečat u više oblasti izučavanja srednjovjekovne Bosne: arheologije, sfragistike, diolomatike, topografije, političke i kulturne historije.

Dao je najveći doprinos u razrješavanju najzamršenijih pitanja bosanskog srednjovjekovlja.

Obavio je i veliki broj topografskih istraživanja i evidentirao značajan broj novih arheoloških nalazišta, prije svega u okolini Konjica i Visokog. Imao je dar “čitanja terena” i izvodio je zaključke na osnovu detaljno proučene topografije i toponimije i geoloških podloga.

Pogledajte fotografije koje smo za vas pripremili sa ovog događaja:

Ostatak fotografija možete pronaći na našoj facebook stranici.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.