OU Bedem realizovalo manfestaciju “Etnografija moštranskog kraja”

570

Omladinsko udruženje „Bedem“ Donje Moštre u saradnji sa Arheološkim udruženjem „Panteon“ uz podršku Zavičajnog muzeja Visoko organizovali su Manifestaciju pod nazivom „Etnografija moštranskog kraja“ koja je održana danas u 17h u prostorijama Zavičajnog muzeja Visoko.

MARKETING

Naime, radi se o nastavku uspješne saradnje OU „Bedem“ i Zavičajnog muzeja Visoko, te prvoj saradnji sa Arheološkim udruženjem „Panteon“ u nadi da će se saradnja nastaviti i u narednom periodu. Kada je riječ o samoj realizaciji projekta Etnografija moštranskog kraja 2015, ove godine projekat je obogaćen radionicama u cilju upoznavanja mladih o materijalnom i nematerijalnom bogatstvu moštranskog kraja.

Same aktivnosti ovog projekta su realizirane u prostorijama Zavičajnog muzeja Visoko. Svi prisutni su uživali u tradicionalnim pjesmama u izvedbi mlade sugrađanke Emine Bijedić, stručnom predavanju više konzervatorice Zemaljskog muzeja Azre Bečević-Šarenkapa na temu „Preventivna kozervacija i očuvanje tekstila“, te načinu izrade ručnih radova naše sugrađanke Mukadese Ramadan-Nukić. Također, prostor ispred Zavičajnog muzeja će biti obogaćen performansima kovačkog zanata kovača Muhameda Omanovića i grnčara Nedima Ohrana, kao i prodajni kutak ručnih radova Sanide Deljkić i Nedžme Čakalović.

Komentari

komentara