Ova dva crvena Aston Martina prodaju se isključivo u paru

69
Aston Martin će napraviti po 19 primjeraka modela DBS GT Zagato i DB4 GT Zagato koji će se najsretnijim kolekcionarima prodavati samo u paru, a cijena za dvojac kojim se obilježava višedecenijska saradnja Aston Martina i italijanske kompanije Zagato (koja ove godine slavi 100. rođendan) iznosi 6,7 miliona eura.

Moderniju polovinu priče koja se krije iza naziva ‘DBZ Centenary Collection’ čini model DBS GT Zagato koji je nastao na osnovici DBS-a Superleggera. Među jedinstvene detalje na automobilu iza kojeg stoji Andrea Zagato i njegov tim spadaju i oznake na karoseriji koje su napravljene od 18-karatnog zlata. Promjena ispod prednjeg poklopca nije bilo, pa i DBS GT Zagato pokreće 5,2-litarski V12 biturbo motor iz Superleggere koji razvija 760 konjskih snaga.

MARKETING

Druga polovina priče odnosi se na Aston Martin DB4 GT Zagato koji je predstavljen 1960. godine i proizveden u samo 25 primjeraka. U Aston Martinovom odjelu u kojem brinu o modelima iz minulih vremena za ovu priliku su po originalnim nacrtima ručno iznova napravili 19 primjeraka čuvenog automobila koji je početkom šezdesetih godina nastao kao odgovor na trkaće modele Ferrarija.

Promjene u duhu sadašnjeg vremena uključuju sigurnosni kavez koji odgovara aktuelnim FIA normama i karbonska sjedišta, a radna zapremina rednog 6-cilindarskog motora s originalnih 3,7 povećana je na 4,7 litara. Dovoljno za više od 390 konjskih snaga koje se na zadnju osovinu distribuiraju posredstvom 4-stepenog ručnog mjenjača.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara