Ova tri grada se trude da njihovi građani što manje koriste automobile tokom zime

200

Postoje tri grada na svijetu kojima je prioritet da građani ne budu primorani koristiti automobil u zimskim okolnostima.

MARKETING

Finski Oulu je vjerovatno grad koji je najpoznatiji na svijetu po biciklizmu u zimskim danima. U njemu prvo uklanjaju snijeg s biciklističkih staza, a tek onda s drugih površina.

U Ouluu snijega pada pet mjeseci tokom godine, a staze se čiste prije sedam sati ujutro svaki dan. Time se omogućava građanima da biciklom idu do posla ili na neko drugo mjesto.

Psiholozi smatraju da je to poruka biciklistima da su važni. Dostupna je i digitalna mapa koja u realnom vremenu daje podatke o stanju na stazama.

Još jedan finski grad nastoji da građani zimi što manje koriste automobile. Riječ je o Lahtiju, u kojem je razvijen sistem dijeljenja skija, a sve kako bi se stanovnici lako kretali skijama. Funkcioniše po sistemu dijeljenja bicikala. Skije su dostupne na stanicama.

U ovom gradu je napravljeno 180 kilometara staze prilagođene za kretanje skijama. Između ostalog, centar grada je prilagođen za to.

Minneapolis je proglašen američkim gradom koji je najpristupačniji za bicikliste. Bez obzira na to što su u njemu zime vrlo teške, snijeg nastoje što brže očistiti sa staze duge 135 kilometara.

Prije pet godina je ovaj grad bio domaćin Međunarodnog kongresa zimskog biciklizma. Tim događajem je promoviran biciklizam kao oblik prijevoza tokom zime, objavili su iz Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.