Naslovnica Zanimljivosti Zdravlje i savjeti Ovisnost o vi...

Ovisnost o videoigrama u budućnosti bi se mogla posmatrati kao bolest

22
Neki medicinari sugeriraju da je ovaj poremećaj posebna ovisnost koju karakterizira prekomjerno ili kompulzivno korištenje kompjuterskih igara ili videoigara koje utječu na svakodnevni život pojedinca.

U junu prošle godine Svjetska zdravstvena organizacija je uključila poremećaje u vezi s igranjem videoigara u svoju reviziju međunarodne klasifikacije bolesti, a naredne sedmice glasat će o tome da li će se to i službeno smatrati bolešću.

Kompanije koje se bave proizvodnjom igara su saopćile kako prate reakcije WHO-a i da su zabrinute zbog ovog stanja. Iz Microsofta su saopćili da su već poveli računa o tome da daju roditeljima veću kontrolu kada je riječ o tome koliko vremena njihova djeca mogu provoditi u igranju igara.

“I mi također kao sastavni segment IT industrije smatramo da možemo i da trebamo više raditi na istraživanju i saradnji na ovom polju”, rekao je Microsoftov šef odjela za igre Dave McCarthy.

Naime, struka je zaključila da djeca koja igraju videoigre nerijetko ugrožavaju sigurnost druge djece i glavni su akteri u nasilnim situacijama, često su agresivna i nedolično se ponašaju. Međutim, iz WHO-a su ipak naveli kako je generalno mali broj svjetske populacije pogođen poremećajima u igranju videoigara. S druge strane, oni navode i to da posljedice mogu biti katastrofalne za one koji pate od ove ovisnosti.

Tokom 2008. godine istraživači s Univerziteta u Rochesteru tragali su za odgovorom na pitanje šta motivira igrače da nastave igrati, a vodeći istraživač Richard Ryan tvrdi da pojedinci imaju više razloga nego što je puka zabava.

On je rekao da mnoge videoigre zadovoljavaju osnovne psihološke potrebe nekih ljudi, a igrači igraju i zbog nagrada, slobode te veze s drugim igračima, prenosi Sky News.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.