Naslovnica Auto Ovo je automo...

Ovo je automobil koji bolje drži cijenu i od Golfa

116

VW GOLF je nakon godina, pa i desetljeća dominacije kao auto koji najbolje drži cijenu kao rabljeni izgubio tu laskavu titulu, a s trona ga je skinuo dalekoistočni rival.

Prema podacima Eurotaxa, tvrtke koja ocjenjuje vrijednosti rabljenih vozila svih brendova, nedavno je objavila rezultate ocjenjivanja vrijednost rabljenih vozila C razreda. Konkretno, radi se o vozilima starim tri godine i s 50.000 prijeđenih kilometara, te 5 godina i 100.000 km.

Pritom su uspoređivani sljedeći konkurenti, nakon što im je usklađena oprema i motorizacija. Uz VW Golf 1.4 TSI sa 130 KS tu su se našli Kia Ceed 1.0 T-GDI (120 KS), Renault Megane TCe (115 KS) i Opel Astra 1.4 Turbo (125 KS).

A rezultat je pravo iznenađenje. Nakon tri godine i 50.000 prijeđenih kilometara Ceed je u odnosu na cijenu vozila kod kupovine zadržao 63,3% kupovne vrijednosti vozila, što je najviše od sva četiri predstavnika. Naime, Golf je zadržao 60,6%, Astra 50,1%, a Megane najmanje, tek 49,5% kupovne vrijednosti vozila. Time je Ceed još jednom potvrdio epitet korejskog Golfa.

A Hrvatska?

A sada i malo donekle dobrih vijesti. Ocjenjivanje pokriva isključivo njemačko tržište, gdje Golf doista ima dobar status, a i vrijede neka druga pravila. Na brdovitom Balkanu, od kojeg Hrvatska samo deklarativno bježi vrijede neka stara pravila. Na prostorima gdje i Golf I i II još uvijek imaju status božanstva, a starost voznog parka potvrđuje da će prosječni vozač stremiti u najboljem slučaju Golfu 5 generacije i pritom sanjati Golfa starog pet godina teško je očekivati da će se u narednim godinama ovdje preslikati takva tržišna kretanja.

Tim više jer ovdje i dalje Golf i TDI idu ruku pod ruku, a i gotovo nitko ne gleda skoro nove primjerke. Slično govori i Eurotax, pa tako nakon pet godina i 100.000 km Golf drži 45,2% vrijednosti vozila, a za vratom mu diše upravo Ceed sa 44,3%. Ostala dva predstavnika su poprilično zaostala: Astra zadržava 35,1%, a Megane tek 31,1% kupovne vrijednosti vozila.

Naravno, ponuda u Hrvatskoj je osjetno skromnija, a i kod novijih primjeraka se temelji na onom što se nudi kod tvrtki koje se bave unosom vozila. A u takvom ozračju se zna da Golf ovdje još uvijek bolje kotira.

Stigao je i novi model

Kia je nedavno na tržište lansirala novu generaciju Ceeda, koja je u potpunosti podređena europskom ukusu. Model smo netom testirali, a dojmovi su vrlo pozitivni o čemu ćete uskoro moći čitati. Zasad ćemo samo reći kako je osnova bolje posložena, a pritom su zadržane kvalitete prethodnika: dobre vozne osobine, moderne tehnologije i bogata oprema. Naravno, 7-godišnje tvorničko jamstvo se podrazumijeva.

Recimo i kako je novi Ceed omogućio korejskoj tvrtki da drugu godinu zaredom uđe u finale izbora za Europski automobil godine.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.