Ovo su pozitivni efekti kurkume na zdravlje

136
Kurkuma je efikasna protiv glavobolja te se preporučuje kao vid tretmana, posebno osobama koje pate od migrene.

Osobe koje imaju problema s aknama trebaju koristiti maske od kurkume. Kurkuma ima antibakterijska i antiupalna svojstva zbog kojih će maske pomoći u borbi protiv upornih akni.

MARKETING

Kurkuma može pomoći u zaustavljanju rasta ćelija tumora te poslužiti za detoksikaciju organizma.

Istraživanja su pokazala da kurkuma pomaže pacijentima s dijabetesom tipa 2 tako što ima antiupalna svojstva te reguliše nivo šećera u krvi.

Kurkuma sadrži kurkumin koji pomaže u borbi protiv različitih virusa uključujući herpes i gripu.

Istraživanja su pokazala da kurkuma može olakšati simptome sindroma iritabilnog crijeva ublažavanjem stomačnih bolova.

Tokom istraživanja u kojem su se pratila tri menstrualna ciklusa kod žena je ustanovljeno da je kurkumin ublažio simptome PMS-a.

Kurkuma može smanjiti nivo lošeg LDL holesterola i povećati nivo dobro HLD holesterola, što je posebno važno za srce i kardiovaskularni sistem.

Kurkuma također pokazuje obećavajuće rezultate u olakšavanju bolova u zglobovima, ukočenosti i borbi protiv artritisa.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.