Naslovnica Lokalne Teme Kultura Oživio Rock&#...

Oživio Rock’N’Roll u Visokom?

Nakon samo dvije svirke, veoma brzo se pročulo ime novog visočkog benda “Outsajdersi". U njihovom prvom intervjuu donosimo vam priču o tome kako je došlo do osnivanja benda, ideje koja se krije iza imena Outsajdersi, značaja muzike u njihovim životima te planovi i želje za budućnost.

684

Članovi benda su Ahmed Kazija (21) vokal i ritam gitara, Abas Ibrahimović (16) solo gitara, Omar Konjičanin (16) bass gitara i Anes Smolo (20) bubnjar.

Priča o osnivanju benda počela je prošle godine početkom septembra, iako je ideja za to postojala i ranije.

-Kako je sve počelo? 

Ahmed: “Godinama smo Abas i ja razmišljali o formiranju benda. Inače on mi je komšija, i svaki put kada bi me sreo pitao bi kada ćemo se sastati da sviramo. I tako dugo vremena, sve dok jednom nisam i ja rekao, ma može, i onda sam se iznenadio, jer nisam znao da tako dobro svira.”

-Kako ste se okupili?

Abas: “U početku smo bili samo mi, Ahmed i ja, ali naravno osjetio se nedostatak bassa i bubnjeva i tako odlučimo da potražimo bassistu. Predložio sam Omara i odlučili smo da ga pitamo da li će svirati bass u bendu. On je pristao, a nakon toga je slijedila potraga za bubnjarem.”

Ahmed: “Teško ko ima da posjeduje bubnjeve a tek da ih svira. Srećom prijatelji iz visočkog benda su nam posudili set bubnjeva i Anes je prihvatio da ih počne učiti svirati. I tako u decembru prošle godine smo bili u punom sastavu.”

-Zašto baš ime “Outsajdersi”?

Ahmed: “Ime Outsajdersi smo izabrali isključivo zato što živimo u državi u kojoj se većinski sluša turbofolk muzika. I osjećamo se kao izrodi što je u biti i prevod našeg imena. Sviramo muziku koja je zamrla u našem kraju i nastojimo da je oživimo koliko god možemo i osvijetlimo naš grad rock and roll sjajem.”

-Šta mislite o današnjoj muzičkoj sceni?

Ahmed: “Mislimo da se današnja muzička scena svodi na komercijalizam i lahku zaradu novca, te da sve više gubi svoj prvobitni značaj, ali se nadamo da će se to promijeniti.”

-Šta za vas muzika predstavlja?

Ahmed: “Muzika je hrana za dušu i ne samo to, ona je stil života i način izražavanja emocija kroz umjetnost.”

Anes: ” Dosta toga u životu me zanimalo i zanima me. Smiješno bude ljudima kada spomenem da me zanima medicina, lijekovi, ili konkretno masiranje mi baš ide od ruke. I dosta nekih interesovanja dođu i prođu. Ali jedno je uvijek ostajalo, a to je muzika. Rock’n’roll za mene nikad nije bio samo muzika, uvijek je bio nešto više, način i smisao života.”

-Obojica spominjete da je to način života. Vjerujem da je potrebno posvetiti se i izdvojiti mnogo vremena za vježbu. Gdje držite probe?

Abas: “Trenutno se nalazimo u zgradi RTVa u prostorijama KUDa koje su nam dozvolili na korištenje bez bilo kakvih naknada, ali ubrzo će KUD da se preseli u druge prostorije tako da ćemo ostati bez prostora i trenutno nemamo nikakvo rješenje za buduće probe.”

-Koji su vam planovi i želje za budućnost?

Omar: “Imamo u planu da izdamo single i ako budemo u mogućnosti da izdamo prvi album i naravno što vise svirki da organizujemo do kraja godine.”

-Kako je nastala vaša prva autorska pjesma?

Anes: “Nastupao je Darko Rundek u Domu mladih (bio sam tada u vezi sa jednom djevojkom, došao sam da je iznenadim) i ja sam došao nakon posla u Sarajevo sa Ahmedom, njegovom sestrom i Abasom. Rundek je počinjao oko 9-10 i bilo nam je extra, zatim oni su krenuli kući a ja sam ostao. Trebao sam ujutro na posao, ali svejedno hodao sam po Sarajevu tri sata, išao tetki, sve u svemu, nisam se kući vratio do pola šest. Nisam nikako spavao i otišao sam na posao. A poslije posla, pravo u Visoko na probu, i kada su me pitali kako sam izdržao, rekao sam samo ‘ Sve je rock and roll’. Tako je nastao naslov pjesme i ideja, ostalo se sve odvijalo spontano. Pjesma je završena u martu. Svirali smo je nekoliko puta, i raja odlično reaguje na nju.”

Photo by: Amina Hodžić Photography

Imat ćete priliku slušati Outsajderse na ovogodišnjem programu Many Men Show Festivala.

Outsajderse možete pratiti na njihovoj oficijelnoj facebook stranici: https://www.facebook.com/outsajdersi/   kao i na instagram profilu: https://www.instagram.com/outsajdersi/?hl=en

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.