Palmer: Dodik blokira sve što bi dovelo do napretka u BiH

134

Senat SAD-a raspravljao je o temi Zapadnog Balkana. Na pitanja senatora odgovarali su visoki zvaničnik State Departmenta za Zapadni Balkan Matthew Palmer i politički analitičari Janusz Bugajski i Majda Ruge. Svrha rasprave bila je da se sazna više o situaciji u regionu, kako bi Sjedinjene Države eventualno mogle povući neke nove poteze za stabilizaciju Balkana. Iako je najveći dio obraćanja ambasadora Palmera bio fokusiran na stanje između Kosova i Srbije, mnoga su se pitanja senatora odnosila i na BiH.

MARKETING

Palmer je kazao da podržava napore da se postigne sporazum ili kompromis koji bi dozvolio formiranje vlasti na svim nivoima, ali i podnošenje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) NATO-u.

– Sada radimo na pronalasku kompromisa koji bi omogućio formiranje Vijeća ministara BiH. Istovremeno otvaramo put za BiH da podnese Godišnji nacionalni plan za NATO. Ali glavna prepreka, iskreno, jeste Milorad Dodik i njegov nedostatak interesovanja da uradi bilo šta što bi podrazumijevalo budućnost za BiH u NATO-u. ANP, naravno, nije odluka o članstvu u NATO-u nego proces reformi koje bi donijele korist za narod BiH. Milorad Dodik je više zainteresovan za to da osigura svoju poziciju u Republici Srpskoj nego što je zainteresovan da pomogne BiH – istakao je Palmer.

Kako je kazao, u prošlosti je bilo nekoliko pokušaja reformi, ali se stvari odvijaju sporo. Podsjetio je na Aprilski paket i Butmirske razgovore, te dodao da su oni koji blokiraju promjene oni koji imaju najviše interesa od ovakvog stanja na Balkanu. Ocijenio je da je izborna reforma veoma važna za popravljanje situacije u BiH. Smatra da je liderstvo, kako na entitetskom tako i državnom nivou razočaravajuće, nacionalističko i da radi malo kako bi pomoglo običnim građanima. Kao primjer na koji bi se svi trebali ugledati, naveo je vlast u Kantonu Sarajevo.

– I dalje smatramo da su neki elementi entitetskih vlasti i vlasti na državnom nivou razočaravajući i nacionalistički, radeći malo kako bi pomogli običnim građanima. Nova generacija političkih lidera pojavila na kantonalnom i općinskom nivou, posebno u Kantonu Sarajevo, a oni ulijevaju novu nadu – rekao je on.

Palmer je kazao da će oni nastaviti biti optimistični da BiH može uspjeti i da će SAD, kao garant Daytonskog mirovnog sporazuma, ostati posvećene teritorijalnom integritetu i suverenitetu države.

Palmer je dalje govorio o regiji Zapadnog Balkana, osvrćući se na činjenicu da su vlade jasno dale do znanje šta žele – sigurnija, prospertitetnija i demokratska budućnost za njih i čitavu regiju.

– Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju ove napore što se ne može reći i za sve vanjske faktore koji ovu regiju vide kao zrelu za uplitanje. Neki od ovih aktera imaju vrlo različite vrijednosti i vrlo različite vizije za budućnost regiona. Rusija odbacuje rješenje postignuto poslije hladnog rata u Evropi i pokušava ga narušiti na razne načine, otvorene i prikrivene kako bi se spriječila euroatlantsku integraciju regije. Ona želi podstaći podjele i haos – kazao je on.

Dalje je naveo Kinu kao još jedan od destabilizirajućih faktora. Palmer je podsjetio da se kineske vlasti infiltriraju u region kroz incijative “17+1” i “Pojas i put”, kao i kroz investicije u strateškim industrijama i informacione i fizičke infrastrukture, stvarajući nove političke i ekonomske slabosti.

– Turski angažman i utjecaj prisutan je širom Zapadnog Balkana – prvenstveno fokusiran na Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Sjevernu Makedoniju – a čini se da se povećava i u Crnoj Gori. Pod predsjednikom Erdoganom, Turska je imala velika ulaganja u regiji u nastojanju da proširi svoje političko, kulturno i ekonomsko uporište. Pružila je pomoć, investirala u velike infrastrukturne projekte i rekonstrukciju džamija – kazao je Palmer.

Dodao je da SAD pozdravljaju angažman Turske kada ona služi kontruktivnu ulogu u pomaganju zemljama Zapadnog Balkana da postignu svoj cilj euroatlantskih integracija.

S obzirom na historijsku ulogu Turske u regionu i produbljivanja ekonomskih odnosa, dodao je on, turska podrška dijalogu između Kosova i Srbije i sporazumu iz Prespe posebno su važni.

visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara