Papa popio čaj od koke

355

Papa Franjo nastavlja da ruši tabue, pa je tako na letu do Bolivije popio čaj od koke, kamilice i sjemena anisa – tradicionalni lijek za mučninu.

MARKETING

Papa je iz Ekvadora stigao na najviši aerodrom na svijetu “El Alto”, pa su mu domaćini pripremili napitak koji olakšava privikavanje na nesvakidašnje uslove na nadmorskoj visini od 4.000 metara. Iako se biljka koka koristi kao glavni sastojak u proizvodnji kokaina, za ljude koji naseljavaju Ande to je sveta biljka, čije listove žvaću ili stavljaju u čaj vijekovima zbog ljekovitih svojstava.

Lokalno stanovništvo čvrsto brani poziciju koke u svojoj kulturi, a među njima je i papin domaćin, predsjednik Evo Morales. Jedan od članova posade u papinom avionu potvrdio je da je papa popio “trimat”, koji je ponuđen i novinarima na letu.

Kako piše britanski “Guardian”, papa nije odavao utisak nekoga ko ima probleme sa visinom kada je izašao iz aviona i dao svoju prvu izjavu. Prije desetak dana je objavljeno da je poglavar rimokatoličke crkve izrazio želju i da žvaće list koke u Boliviji, a iz Vatikana je poručeno da će “papa tu odluku donijeti sam”.

Papa je stigao u Boliviju u okviru turneje po najsiromašnijim zemljama Južne Afrike, a nakon Ekvadora i Bolivije, posjetiće i Paragvaj.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.