Naslovnica Svijet Papa pozvao m...

Papa pozvao mafiju da napuste svijet nasilja i kriminala

48

Papa Franjo pozvao je pripadnike sicilijanske mafije da napuste svijet nasilja i kriminala, te poručio da tome otoku trebaju muškarci i žene ljubavi, a ne časti, koristeći pritom termin koji mafijaši često koriste govoreći o sebi u smislu opravdanja svojih kaznenih djela.

Papa je u Palermo došao odati počast ocu Giuseppe “Pino” Puglisiju, sicilijanskom svećeniku kojeg je prije 25 godina ubila mafija jer je htio spasiti mlade od droge u siromašnoj četvrti.

“Poručujem mafiji, promijenite se braćo i sestre, nemojte samo misliti na sebe i na novac. Muče vas mnogi problemi. Oni imaju svoj naziv: društvena i kulturna nerazvijenost; iskorištavanje i nedostatak dostojanstvenog posla za mlade, migracije cijelih porodica, zelenaštvo, alkoholizam, kockanje, raskidanje porodičnih veza”, kazao je Papa Franjo.

Puglisi, nazvan prvim mučenikom Cosa Nostre, smaknut je po naredbi sicilijanske mafije hicem u vrat, 15. rujna 1993. godine, na dan kada je navršio 56 godina.

U to je vrijeme već dvije godine djelovao u predgrađu Palerma, gdje je svojim socijalnim radom nastojao izbaviti mlade iz okova droge, što se nije svidjelo mafijaškim kumovima. Papa Benedikt 16., proglasio ga je 2012. godine mučenikom ubijenim iz mržnje prema vjeri.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.