Naslovnica BiH Politika Papić: Skup z...

Papić: Skup za Davida i Dženana može biti “detonator” nečeg mnogo većeg

Protestni skup povodom nerazjašnjenih smrti Davida Dragičevića i Dženana Memića može biti detonator nečeg mnogo većeg - jednom će nam svima pući film, kazao je za Vijesti.ba politički analitičar Žarko Papić.

52

Komentarišući današnje okupljanje građana, Papić je kazao kako se radi o veoma značajnom skupu, čijim održavanjem sistem pravosuđa u oba bh. entiteta nije mogao dobiti ubjedljiviju, jaču i oštriju kritiku.

– Značajan je i zato što se radi o “međuentitetskom skupu”. Pravosuđe konačno treba shvatiti da je ovo prvi znak da narod uzima pravdu u svoje ruke – smatra Papić.

Zapitao se da li iko može procijeniti dokle ovo može ići ukoliko se u najkraćem mogućem roku Davidovo i Dženanovo ubistvo ne razriješe na adekvatan način i krivično ne budu odgovarali oni koji su na ovaj ili onaj način prikrivali ili zataškavali istinu.

Prema Papićevim riječima, u narodu je nagomilano ogromno nezadovoljstvo – socijalno, ekonomsko, besperspektivnost…

– Očigledno je da neki dio vlasti ima motive da prikrije stvarne izvršioce. Koji je taj dio vlasti – ne znam, koji je motiv prikrivanja – ni to ne znam. Ali definitivno je riječ o nefunkcionisanju pravosuđa koje je počelo da se raspada – ocijenio je Papić.

Naglašava kako se rješenje ovakvih i sličnih problema krije u promjeni vlasti na predstojećim izborima, „koja je stvorila ‘hobotnicu’, čije sve krakove ne može uvijek da iskontroliše“.

– Sistem se mora promijeniti, a time bi počele promjene i u pravosuđu, u kojem treba da se provede ozbiljna čistka – dodao je Papić.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.