Lokalne TemePozitivno VisokoPečat na kompletan naučni opus o Visočkoj pečenici kojeg je profesor Ganić...

Pečat na kompletan naučni opus o Visočkoj pečenici kojeg je profesor Ganić započeo prije više od jedne decenije

Nakon što je u junu prošle godine, objavom u Službenom glasniku BiH Visočka pečenica i zvanično zaštićena oznakom geografskog porijekla, prije dva dana je posredstvom najvišeg stepena akademske izobrazbe dobila još jednu naučnu evaluaciju.

Naime, 22.10.2021.godine na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, odbranjena je doktorska disertacija kandidatkinje mr. Munevere Begić pod nazivom „UTICAJ TEHNOLOGIJE PROIZVODNJE NA UKUPNI KVALITET I NIVO PAH JEDINJENJA U „VISOČKOJ PEČENICI“, TRADICIONALNOM SUHOMESNATOM PROIZVODU BOSNE I HERCEGOVINE“.

Mentor pomenute doktorske disertacije bio je prof. dr Amir Ganić, vanredni profesor Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta. Disertacija je praktično pečat na kompletan naučni opus na Visočkoj pečenici kojeg je profesor Ganić započeo još prije više od jedne decenije, a njegova saradnica u nastavnom procesu mr. Begić, briljantnim istraživačkim radom finalizirala u svojoj disertaciji.

Istraživački rad na disertaciji trajao je tri godine, pri čemu su obavljena brojna laboratorijska istraživanja kako u zemlji tako i u referentnim laboratorijama van Bosne i Hercegovine. Rezultati istraživanja će se u narednom periodu publikovati u najreferentnijim svjetskim naučnim časopisima za ovu oblast. Također, poslužit će i kao temelj za dalje aktivnosti usmjerene za zaštitu Visočke pečenice na nivou Europske unije.

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE