Pendarovski položio zakletvu i započeo petogodišnji mandat

74

Novi predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski danas je pred parlamentom dao svečanu izjavu, čime je započeo petogodišnji mandat.

MARKETING

Nakon što je položio zakletvu 65-godišnji Pendarovski je rekao da se obavezuje da će biti predsjednik svih građana, da će raditi na društvenom pomirenju i istakao da je prva stvar koju će uraditi da opoziciji pruži ruku saradnje.

“Skoro da ne postoji nijedna država koja je toliko mala, a koja je podijeljena po mnogo osnova. To više neću dozvoliti. Vrijeme je da zaliječimo otvorene rane iz naše skore prošlosti i realno je da počnemo građansko pomirenje zato što nemamo rezervnu otadžbinu”, rekao je novi predsjednik Sjeverne Makedonije.

Pendarovski je najavio da će se maksimalno angažovati u diplomatskim naporima za punopravno članstvo Sjeverne Makedonije u NATO i za početak pregovora sa EU, kao i za jačanje regionalne saradnje.

Stevo Pendarovski je peti makedonski predsjednik od osamostaljenja zemlje i prvi nakon što je država promijenila ime u Sjeverna Makedonija. Na toj funkciji je zamijenio Đorđa Ivanova, kojem je danas istekao drugi uzastopni mandat.

Inauguraciji Pendarovskog prisustvovali su bivši predsjednici Đorđe Ivanov i Branko Crvenkovski i pripadnici državno-političkog vrha i vjerskih zajednica, kao i predsjednici zemalja regiona – Srbije Aleksandar Vučić, Bugarske Rumen Radev, Albanije Iljir Meta i Kosova Hašim Tači.

Na svečanom činu bili su i ministri spoljnih poslova Crne Gore i Grčke, Srđan Darmanović i Jorgos Katrugalos, kao i zamjenici ministara spoljnih poslova Turske Faruk Kajmakči i visoki predstavnik kabineta predsjednika Slovenije.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev nije prisustvovao inauguraciji jer se nalazi na odmoru, a prije podne je poslao čestitku Pendarovskom.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara