Naslovnica Zanimljivosti Pet znakova d...

Pet znakova da ste previše trenirali

Izuzetno je važno prepoznati simptome koji ukazuju na preveliko opterećenje tijela nastalo kao rezultat napornog vježbanja. Portal Health24 predstavlja pet glavnih znakova koji ukazuju na to da ste pretjerali pri treniranju.

8

Veoma je teško dati sve od sebe, a da se ipak nakon treninga osjećate dobro. Također, ako nakon obavljene dnevne fitness sesije počnete osjećati bolove i ako vam se reaktiviraju povrede, to može biti znak da ste pretjerali s vježbanjem.

Simptomi karakteristični za gripu

Prekomjerna tjelovježba dovodi do ekstremno velikog sagorijevanja masti, što u krajnjem slučaju može dovesti do pojave simptoma gripe zbog opterećenja nadbubrežne žlijezde.

Iscrpljeni ste, ali ne možete spavati

Pretjerano vježbanje može dovesti do drastičnog pada imunog sistema. To može dovesti do ogromne iscrpljenosti te, vjerovali ili ne, do nesanice.

Promjene u ponašanju

Premoreni sportisti mogu u jednom momentu postati neuobičajeno potišteni i blago razdražljivi, a ponekad čak i depresivni.

Ne odmarate se dovoljno

Spavanje je važan segment u osiguravanju optimalnih uvjeta da se vaši mišići i kompletno tijelo oporave kako treba. Zato je od iznimne važnosti da sebi osigurate dovoljno sna tokom noći.

Različiti treninzi u isto vrijeme

Mnoge osobe, kako bi smršale ili izgradile što bolji izgled, posežu za nekoliko različitih treninga. Pokušaj da istovremeno trenirate dva ili tri sporta vas samo izlaže prekomjernom naporu koji može izazvati više nuspojava nego dobrobiti za zdravlje.

klix.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.