Petorka uhapšena: Izbjegli plaćanje više od 5,5 miliona KM poreza

396

Po naredbi Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu su uz asistenciju MUP KS slobode lišili pet lica, Mrkva Adnana, Ćapin Amela, Špilja Ermina, Biberović Adisa i Malići Arifa, a na14 lokacija obavljeni su pretrei, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Lica su lišena slobode zbog osnovane sumnje da su počinila krivično djelo organizovani kriminal iz čl. 342. st. 2. i st.3. KZ F BiH u vezi sa krivičnim djelom porezna utaja iz čl. 273. st.3. u vezi stava 1. KZ F BiH, u vezi sa krivičnim djelom krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava iz člana 261. KZ F BiH, podnošenje lažne poreske prijave iz člana 276. KZ F BiH, u vezi sa krivičnim djelom posebni slučajevi krivotvorenja isprava iz člana 374. stav 1. tačka c) KZ F BiH i u vezi sa krivičnim djelom pranje novca iz člana 272. stav 2. u vezi stava 1. KZ F BiH.
Između ostalog, postoji osnovana sumnja da su ova lica izbjegla plaćanje poreske obaveze u ukupnom iznosu od najmanje 5.532.287,99 KM za period od 01.01.2011. godine do 12.10.2015. godine, čime su stekli protivpravnu imovinsku korist  i za taj iznos je prema dokazima kojima raspolaže tužilaštvo oštetili budžet Federacije BiH.
Predmetna akcija je rezultat višemjesečnog rada Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu sa Državnom agencijiom za istragu i zaštitu i Poreznom upravom FBiH.

Sva lica koja su lišena slobode će nakon kriminalističke tehničke obrade biti predata na dalje postupanje tužiocima Kantonalnog tužilaštva u Sarajevo, koji će nakon ispitivanja osumnjičenih donijeti odluku u pogledu preduzimanja daljih radnji.

Komentari

komentara