Pivić o slučaju “Višković”: Zašto su na sceni dvostruki aršini

69

Nezir Pivić, zamjenik ministra pravde BiH bio je gost emisije Dobar dan BiH Hayat TV-a.

MARKETING

Zašto se ovoliko dugo čekalo na usvajanje ove strategije?

Poznato vam je da se o ovoj strategiji razgovaralo dvije godine čisto iz razloga što nismo mogli naći odgovor na pitanje šta se desilo sa predmetima A kategorije. Predmeti A kategorije su oni koje je Haški tribunal 2004. godine ocijenio da imaju dovoljan osnov sumnje da se mogu pokrenuti postupak i takve predmete je prepustio Tužilaštvu BiH. Kasnije su ti predmeti ustupan i nižim tužilaštvima ali mi u ovom momentu. Mi nismo imali informaciju šta je sa ovih 850 predmeta. Mi smo tražili informacije, statistiku šta je s njima. Tužilaštvo BiH je dostalljalo predmete koje su oni vodili. Međutim, to  nije bila potpuna informacija jer je ona sadržavala 160 lica, predmeta kako hoćete. Nismo imali informaciju gdje su predmeti koje su preuzeli od entitetskih tužilaštava.

Gdje su nestale te informacije?

Te informacije su kod entitetskih tužilaštava. Međutim, Tužilaštvo BiH smatra da ne treba da vodi evidenciju.  Ja smatram da treba voditi evidenciju.

Zašto smatraju da ne trebaju voditi evidenciju?

Jer su predmete prepustili entitetskim tužilaštvima i da oni trebaju voditi evidenciju. Ok, preuzeli su i neka procesuiraju ali Tužilaštvu BiH su ti predmeti povjereni od Haaškog tribunala  i oni moraju imati te informacije.HayatOd usvajanja strategije  mi ćemo imati potpuni pregled informacija. Ono što je još bitno da je novom strategijom  se poseban fokus stavlja na rješavanje tih predmeta. Postoji obaveza periodičnog izvještavanja, šta se poduzelo s tim predmetima? Postoji obaveza prioritetnog rješavanja tih predmeta. Jača se uloga nadzornog tijela.

Ko je u tom nadzornom tijelu?

U tom nadzornom tijelu su predstavnici enitetskih ministarstava pravde, predstavnici Suda i Tužilaštva, OSCE-a, Kancelarije Haaškog tribunala. Imamo jednu otpunu pokrivenost u praćenju tih predmeta. Oni neće biti zaboravljeni, oni će biti fokus.

Imali smo slučaj gdje je otkriven identitet zaštićenog svjedoka koji tereti Viškovića.  Identitet su otkrili mediji u RS-u.

Kako komentarišete indolentnost Tužilaštva BiH u slučaju Viškovića?

Na sceni su dvostruki aršini. Imate jednog premijera FBiH koji je pompezno uz sva svjetla vrši lišavanje slobode, stvara se medijska hajka dok u drugom slučaju iz drugog entiteta nemate nikakvu reakciju. Ja želim vjerovati da će naše pravosuđe biti objektivno, nepristrasno i nezavisno i na tome treba da radimo. Tužilaštvo BiH na svojim aktivnostima to mora pokazati.

visoko.co.ba/hayat.ba

Komentari

komentara