Pjesma Visočanke Ilhane Hindija objavljena u zbirci poezije mladih autora “Buđenja”

700

Da Visoko krije mnoge talente i umjetnike pokazuje i promocija Visokog u Centru za mlade – Gorica, gdje je obilježen Međunarodni dan poezije u organizaciji “Metamorfoze” iz Sarajeva.

MARKETING

Pjesma Ilhane Hindija, učenice trećeg razreda Gimnazije “Visoko”, jezičkog smjera, objavljena je u knjizi “Buđenja” – zbirci poezije mladih autora sa područja Bosne i Hercegovine.

Udruženje je realizovalo konkurs za zajedničku zbirku pjesma mladih autora sa područja BiH. Do 10.1.2016. na konkurs je pristiglo 190 autorskih radova, od 56 autora/autorica. Od pristiglih radova, 35 autora je uvršeno u ovu zbirku, među kojima je i naša sugrađanka.

Selekciju pristiglih radova izvršio je stručni žiri kojeg su sačinjavali Mirsad Bećirbašić, istaknuti dječiji književnik i član Društva pisaca Bosne i Hercegovine, prof.dr. Edin Pobrić, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjek za komparativnu književnost, te Tarik Jažić, urednik zbirke i jedan od osnivača Udruženja “Metamorfoza”.

U ovogodišnju zbirku su uvršteni radovi od autora iz Banja Luke, Bihaća, Bosanske Krupe, Bužima, Brčkog, Novog Travnika, Dervente, Srebrenice, Tešnja, Travnika, Tuzle, te ostalih dijelova Bosne i Hercegovine. Istaknuti autori su svoje pjesme čitali za vrijeme promocije.

buđenja

Ovim putem čestitamo Ilhani i udruženju “Metamorfoza”, kao i ostalim mladim autorima koji njeguju pisanu riječ, nadamo se da će ljubav prema poeziji pobijediti surovo društvo, nezainteresovano za prave vrijednosti.

Ilhana je inspiraciju za svoju pjesmu pronašla u ljubavi, pročitajte njenu pjesmu Neosvojiva duša:

Neosvojiva duša

Teško je tebe,
I kada te sa obje ruke grlim, uzeti u zagrljaj
Znaš ti ko će ti dati najljepše
Ovoga svijeta zagrljaje,
Ali duša ti neosvojiva osta.

I kada Sunce jednom obasja ti postelju, i kada te
Bijeli odsjaji mjeseca ispraćaju u san,
Znam poput mene si.

Poput mene, jer te bude,
Uspavljuju, prate i čuvaju.

Sunce mi je osmijeh, zraka mi je dah,
Zvijezde su mi oči,
A mjesec, stražar noćni, mi je duša.

Svuda oko tebe sam,
Ja sam tako tvoja,
I znam voliš ti mene jer tako si moj,
Ali neosvojiva si duša.

Komentari

komentara