Naslovnica Auto Plaćanje puta...

Plaćanje putarine gotovinom u Hrvatskoj za tri godine postaje prošlost

31

U Hrvatskoj od 2022. godine plaćanje putarine gotovinom i ENC uređajima odlazi u prošlost, a na svim autoputevima zamijenće ih elektronski sistem DSRC ( Dedicated Short-Range Communications) i sistem automatskog čitača registarskih tablica (ALPR), objavio je u ponedjeljak Jutarnji list.

Novi sistem naplate biće predstavljen javnosti ove sedmice, navodi dnevnik, dodajući da ga je, nakon analize, Ministarstvu saobraćaja RH predložila španska konsultantska kompanija IDOM.

Prema tom prijedlogu vozači će moći birati hoće li u automobilu imati transponder koji će bežičnom tehnologijom registrovati njihov ulazak i izlazak sa autoputa ili će putarinu plaćati sistemom očitavanja registracije. To će vrijediti za korisnike prve i druge kategorije, motocikle i privatna vozila, a korisnici svih drugih kategorija moći će koristiti samo DSRC sistem.

Sagovornici Jutarnjeg lista ističu da je jedna od glavnih poruka uvođenja novog sistema da korisnik s novim sistemom ne smije plaćati putarinu više nego danas. Takođe ističu da će se cestarina plaćati tačno u lipu, a danas se iznosi zaokružuju na okrugli iznos.  Tvrde da će se na ovaj način uvesti i veći protok saobraćaja, ali i eliminisati finansijske malverzacije jer više neće biti gotovine i blagajnika.

Sistemi za očitavanje transpondera biće postavljeni na ulazima na autoput, a mogu se postaviti i na vijadukte ili mostove. Riječ je zapravo o modernijoj verziji ENC uređaja, osim što DSRC omogućuje naplatu bez zaustavljanja i očitavanje signala transpondera i pri brzinama od 130 kilometara na sat.

S obzirom na veliku sezonalnost saobraćaja na hrvatskim autoputevima, španski savjetnici predložili su da se uz DSRC uvede i sistem Automatic number-plate recognition (ALPR), odnosno sistem automatskog čitača registarskih oznaka.  Taj sistem uz pomoć kamera postavljenih na autoputevima snima registarske pločice i detektuje jeste li na izlasku platili putarinu. Prije svega, koristiće stranim vozačima kako ne bi morali kupovati transpondere pri dolasku u Hrvatsku, navodi dnevnik.

ALPR sustav koristi se u mnogobrojnim zemljama za naplatu ulaska automobila u centar grada te na autoputevima, kao dodatni kontrolni sistem naplate putarin. Dvojni sistem naplate cestarine uz pomoć DSRC-a i ALPR-a imaju Portugal i Holandija, prenosi Hina.

Kad vozač uđe na autoput, svi podaci o njegovoj registraciji, npr. ima li transponder ili nema i je li se registrovao putem aplikacije za plaćanje, slijevaće se u kontrolnu sobu operatera saobraćaja. Nadzornik će imati podatke o tome je li korisnik i na koji način registrovao svoj prolazak ili pokušava besplatno proći autoputem. Sistem će moći “obraditi” do 3000 korisnika na sat, a današnji je kapacitet blagajnika 300 korisnika u istom vremenu, piše Jutarnji list.

 

Visoko.co.ba/nezavisne.com

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.