Plan Njemačke za BiH: Angela Merkel će tražiti da se Srbija ogradi od Dodika

Njemačka kancelarka, najmoćnija žena na svijetu, dolazi u posjetu Beogradu početkom jula i ove dvije stavke su u vrhu onoga što će prenijeti državnom vrhu Srbije.

491

Konkretno, kako saznaje „Blic“, Njemačka traži da Srbija „u doglednoj budućnosti“ dopusti članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, ali i da podrži ustavne reforme u Bosni i Hercegovini kojima bi se smanjio uticaj entiteta.

MARKETING

Prema stavu Berlina, to što bi Srbija omogućila ulazak Kosova u UN ne bi značilo da je priznala nezavisnost. Sve bi bilo obavljeno po modelu „dvije Njemačke“, iz doba hladnog rata do 1990., kada se istočna i zapadna Nemačka formalno-pravno nisu priznale, ali su obje bile u UN.

Merkelova traži članstvo Kosova u UN jer je to jedini način da ono postane članica Savjeta Evrope i OSCE-a, kao i Evropske unije. To bi ujedno značilo trajno rješenje kosovskog pitanja, koje već decenijama ugrožava njemački interes za stabilnim Balkanom.

Drugi stalni izvor nestabilnosti u regionu je, smatraju Nijemci, položaj Republike Srpske. Zbog toga će Merkelova tražiti da Srbija pristane na slabljenje RS-a, da se jasno ogradi od Milorada Dodika, da se suprotstavi njegovom referendumu za otcepljenje RS-a i da pristane na ustavne promjene kojim bi ojačale centralne institucije u Sarajevu.

Angela Merkel bi u Beograd trebalo da stigne 7. jula, a sljedeća dva dana provešće u Tirani i Sarajevu.

Komentari

komentara