Planirana dodatna ulaganja u infrastrukturu Ponijera

139

Proteklih nekoliko godina, a posebno nakon što je osvijetljena ski-staza, kakanjska vazdušna banja i ski-centar Ponijeri su stalno u žiži interesiranja bosanskohercegovačke javnosti. Općina Kakanj i Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj se u tom smislu suočavaju s potrebom za novim ulaganjima u Ponijere kako bi se odgovorilo na potrebe posjetitelja kojih je iz godine u godinu sve više. I zahtjevi građana Kaknja su usmjereni na potrebu da se Ponijeri unaprijede, što bi i privatnu inicijativu motivisalo da ulaže na Ponijerima i tako obogaćuje turističku ponudu i smještajne kapacitete.

MARKETING

Zbog toga je osmišljen i plan prioritetnih aktivnosti koje je potrebno realizirati na Ponijerima. Asfaltirana saobraćajnica od Kaknja do Ponijera postoji, ali samo do centra kakanjskog izletišta, dok su put koji vodi prema ski-stazi, put prema Hmeljicu i dalje prema Kamenici, Tajanu i Zavidovićima i svi drugi krakovi puteva kroz Ponijere makadamski, što je jedna od velikih prepreka i privatnoj inicijativi da ulaže, gradi i razvija ugostiteljske kapacitete.

Ponijeri se nalaze i na pravcu regionalne ceste koja povezuje Kakanj i Zavidoviće, pa se šansa za unapređenje infrastrukture na Ponijerima vidi i u sredstvima koja ulaže Kantonalna direkcija za ceste koja je zadužena za izgradnju i održavanje regionalnih puteva.

Zbog toga je odlučeno da se tokom predstojećeg zimskog perioda izvrši projektovanje kao preduslov za asfaltiranje ceste kroz Ponijere, a za realizaciju ovog projekta bit će opredijeljeno oko 300.000 KM. Ova sredstva će se implementirati preko Kantonalne direkcije za ceste.

Plan je da se u budućem periodu na Ponijerima gradi i novi savremeni ugostiteljski objekat na platou uz ski-stazu. Objekat čija će ukupna površina biti 224,5 metara kvadratnih imat će salu, kuhinju, galeriju, dvije terase, stepenište, ostavu i toalet.

 

 

 

Visoko.co.ba/Kaportal.ba

Komentari

komentara