Naslovnica Zanimljivosti Plivanje i st...

Plivanje i strani jezici su samo neke od stvari koje dijete treba učiti od malih nogu

Pri odrastanju, dijete saznaje dosta informacija iz okoline te konstatno uči nove stvari. Često se kaže da mozak djeteta funkcioniše kao spužva. Upravo zbog toga treba rano početi s učenjem nekih stvari koje bi djetetu mogle biti korisne u kasnijem životu.

16

Neka istraživanja pokazuju da se djeca koja su u djetinstvu učila drugi jezik lakše prilagođavaju promjenama, te imaju bolje pamćenje. Učenje još jednog jezika od malih nogu pomoći će djetetu da kasnije lakše nađe posao i da putuje bez brige o sporazumijevanju. Naučnici sa Univerziteta Rotman tvrde da ljudi koji od malena uče dva jezika imaju manje šanse od razvijanja Alzheimerove bolesti u starosti.

Plivanje i slične aktivnosti uče djecu da vode aktivniji i ispunjeniji život. Plivanje će vašem djetetu otvoriti vrata novih iskustava, te će se ono lakše snaći u bilo kojoj situaciji koja je opasna po njegov ili tuđi život. Ova aktivnost također pomaže njegovom mozgu da brže i bolje radi.

Nedavno je objavljeno istraživanje u kojem je navedeno da sviranje instrumenta “odgađa starenje” jer održava neke ćelije u mozgu, te poboljšava dječiju mogućnost multitaskinga. Također, plesanje ima veliki utjecaj na dalji život djece. Ova aktivnost se preporučuje pogotovo kod djece koja su hiperaktivna. Dokazano je da muzika pomaže u razvijanju kreativnosti, motoričkih sposobnosti te gradi samopouzdanje. Ples i muzika će također upoznati dijete sa različitim kulturama, pomoći im da imaju otvorenije stavove i više samopouzdanja.

Recikliranje i čišćenje su samo još neke od aktivnosti koje dijete treba praktikovati od malih nogu. Na ovaj način se ono brine o svojoj okolini, bilo da je u pitanju eksterijer ili enterijer. Stvara osjećaj za higijenu i nastavlja živjeti prema onome što je naučio, čuvajući tako okolinu i usmjeravajući i ostale da čine isto.

Iako su djeca mala da bi odmah naučila kuhati, veoma ih je važno uključiti u takve aktivnosti na vrijeme. Ako od malena počnu pripremati svoja jela, vrlo je vjerovatno da će kasnije u životu rijeđe konzumirati brzu hranu ili nešto nekvalitetno. Također, na ovaj način će razviti čula i više će eksperimentisati u kuhinji.

Važno je naučiti djecu da je novac sredstvo, a ne nagrada, te da nije bitno samo uštedjeti nego i pametno potrošiti ono što uštedite.

Objasnite svom djetetu da nije moguće biti sretan 24 sata u svakom danu, te da će imati periode u životu kada neće baš sve biti tako bajno. Veoma je važno da vaše dijete zna prepoznati ovakve osjećaje, priznati ih samom sebi i izboriti se sa njima na ispravan način. Razvijte emocionalnu inteligenciju vašeg djeteta na vrijeme.

klix.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.