Ploča iz bronzanog doba je najstarija 3D mapa u Evropi

25

Ploča koja potiče iz bronzanog doba vjerovatno je najstarija trodimenzionalna mapa u Evropi.

MARKETING

Ploča dimenzija 2×1,9 metara je prvi put otkrivena 1900. godine, a potom ponovo pronađena u podrumu dvorca u Francuskoj 2014. godine.

Arheolozi koji su proučavali uzorke urezane na 4.000 godina starom kamenu vjeruju da se radi o mapi zapadne Britanije. Dodali su da se radi o najstarijoj 3D mapi u Evropi. Vjeruje se da je ploča napravljena u ranom bronzanom dobu između 1.900 i 1.650 godine prije Krista.

Prvi put je pronađena 1.900 godine tokom iskopavanja prahistorijskog groblja u Finistereu u zapadnoj Britaniji, a pronašao ju je lokalni arheolog Paul du Chatellier.

Ploča je navodno zaboravljena u Chatellierovom domu u dvorcu Chateau de Kernuz, ali je ponovo pronađena 2014. godine. Nakon analize je ustanovljeno da se radi o mapi čija preciznost iznosi oko 80 posto.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.