Naslovnica Svijet Pobjedu na am...

Pobjedu na američkim izborima odnijele su žene

24

Uprkos tome što je američki predsjednik jučer izjavio kako je odnio ogromnu pobjedu, te kako su ljudi glasali jer im ‘se on sviđa i jer im se sviđa njegov rad’, podaci su posve drugačiji. Prvi put u američkoj historiji će u američkom Kongresu sjediti oko 100 žena. CNN upozorava da to još nije ni trećina od ukupno 435 mjesta, ali da je pobjeda itekako očita.

Dvije žene, pripadnice dva starosjedilačka plemena, prvi put u historiji ušle su u američki Kongres, nakon izbornog ciklusa u kome je veliki broj žena starosjedilaca registrovan na državnom i lokalnom nivou.

Demokratkinje Deb Haaland iz Novog Meksika, pripadnica plemena Laguna Pueblo, i Sharice Davids iz Kanzasa, iz plemena Ho-Chank, ušle su nakon kongresnih izbora u Predstavnički dom.

Haalandova, predsjedavajuća Demokratske partije Novi Meksiko, pobijedila je u okrugu New Meksika.

Sharice Davids, advokat, pobijedila je republikanca Kevina Yodera u okrugu koji uključuje Kanzas City.

Osim žena starosjedilaca, u Kongres ulaze prvi put i dvije muslimanke, demokrate Ilhan Omar iz Minnesotte i Rashida Tlaib iz Michigena. Ilhan Omar je ujedno i prva pokrivena žena i prva izbjeglica koja je ušla u Kongres. Rashida je prva Amerikanka palestinskog porijekla koja će sjediti u Kongresu.

Jahana Hayes prva je tamnoputa žena koja će predstavljati Connecticut. Massachusetts također u Kongres šalje tamnoputu ženu, Ayannu Pressley, dok Arizona i Tennessee dobijaju prve žene senatore, navodi AP.

Veronica Escobar i Sylvia Garcia postaju prve žene latino porijekla koje će predstavljati Texas. Kendra Horn je nakon 43 godine preuzela republikansko mjesto u Kongresu iz Oklahome.

Janet Mills postaje prva ena guvernerka Mainea.

Alexandria Ocasio-Cortez najmlađa je žena u Kongresu, uz Abby Finkenauer. Obje imaju po 29 godina.

 

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.