Pobuna u zdravstvu u ZDK kreće iz Zavidovića

2251

Upravni odbor Javne ustanove  “Dom zdravlja” Zavidovići iznenađen je stepenom društvene neodgovornosti Vlade ZDK, Ministarstva zdravstva ZDK i ZZO ZDK u vršenju apsolutno neopravdanog pritiska  na JU “Dom zdravlja” Zavidovići  i druge zdravstvene ustanove, a u interesu potpisivanja ŠTETNOG “Ugovora o međusobnim odnosima u pružanju zdravstvene zaštite osiguranicima ZZO ZDK za 2017.godinu”

MARKETING

Ovako serviran ugovor bez uvažavanja najdobronamjernijih primjedbi , bez želje da se sagledaju njegovi efekti bar četiri mjeseca unaprijed, vodi u potpuni raspad sistema zdravstvene zaštite, urušavanja kvaliteta ionako nedovoljno dobre zdravstvene usluge, potpunom gašenju motivacije za rad i učenje osoblja zaposlenog u zdravstvenom sektoru. Ovakvim postupkom, daje se doznanja zdravstvenim ustanovama i njihovim zaposlenicima da se njihov posao ne uvažava, niti smatra iole bitnim segmentom u društvenoj zajednici, a pogotovo da isti ne zavrijeđuje meko bitnije materijalno vriednovanje.

Odnosite se prema nama kao neupućenim u organizaciju finansiranja zdravstvene zaštite da postoje odluke:

a) Skupštine ZDK o usvajanju finansijskog plana ZZO ZDK za 2017.godinu.

b) Upravnog odbora ZZO ZDK o prihvatanju obračuna sredstava za finansiranje zdravstvene zaštite za 2017.godinu, za koje navodite da su obavezujuće, kao da se iste NE MOGU PROMIJENITI, jer su donesene prije potpisivanja granskog kolektivnog ugovora koji BITNO mijenja parametre ugovaranja. Naime, dovodi zdravstvene ustanove u nepovoljan i nesnošljiv ambijent finansijskog poslovanja. SVE POSLJEDICE OVOG VAŠEG PROPUSTA SNOSIT ĆE NAŽALOST OSIGURANICI, a potom zaposleni u zdravstvu.

Vaše insistiranje da se na brzinu potpiše ugovor, dok se još nije ni dovoljno saznalo šta nam donosi novi granski kolektivni ugovor koji je parafirao naš ministar sa svojim “ekspertima” ne konsultujući bazu za posljedice JE POKUŠAJ PREVARE!

GDJE SU SADA ONI U POTPISIVANJU UGOVORA O MEĐULJUDSKIM ODNOSIMA U PRUŽANJU ZDRAVSTVENE ZAŠTITE  ZA 2017.GODINU!? Gdje je njihova odgovornost za stručne i formalno pravne posljedice? JESU LI TO KANTON I NJEGOVE INSTITUCIJE SA SPECIJALNIM TRETMANOM U ODNOSU NA OSTATAK KANTONA?!

NEPLAĆANJE VEĆ PRUŽENIH ZDRAVSTVENIH USLUGA SMATRAMO UCJENOM. PONUĐENI UGOVOR O MEĐUSOBNIM ODNOSIMA U PRUŽANJU ZDRAVSTVENE ZAŠTITE ZA 2017.GODINU U SLUČAJU DA SE UVAŽAVA REALNOST TJ. GRANSKI KOLEKTIVNI UGOVOR JE ZA SVAKU NORMALNU OSOBU ZAPOSLENU U ZDRAVSTVU ILI KORISNIKA ZDRAVSTVENIH USLUGA NEPRIHVATLJIVA, PA I ZA UPRAVNI ODBOR JAVNE USTANOVE “DOM ZDRAVLJA ZAVIDOVIĆI”.

Upravni odbor JU “Dom zdravlja Zavidovići” daje punu podršku direktoru da se izbori za razuman Ugovor o međusobnim odnosima u pružanju zdravstvene zaštite za 2017.godinu koji bi bio izraz volje obje ugovorne strane, a istovremeno uvažavao sve činjenice, pa i novi granski kolektivni ugovor koji je stupio na snagu 18.02.2017.godine.

Zaključak stupa na snagu danom donošenja.

Komentari

komentara