Naslovnica Zanimljivosti Počela potrag...

Počela potraga za olupinom izgubljenog broda Endurance

29
Tim naučnika se probio kroz debeli led u nedjelju kako bi došao do posljednje poznate lokacije broda u Weddellovom moru.

Robotska podvodna vozila će provesti nekoliko dana pretražujući morsko dno s ciljem pronalaska izgubljenog broda. Shackleton i njegova posada su morali napustiti brod Endurance 1915. godine kada ga je oštetio led, nakon čega je potonuo 3.000 metara ispod površine.

Bijeg kroz led u čamcima za spašavanje je nevjerovatna priča, a drveni polarni brod je možda i najtraženija neotkrivena olupina.

Ekspedicija koja je stigla na lokaciju ima rok od pet dana da pronađe Endurance. Timu je na raspolaganju južnoafrički ledolomac SA Agulhas II, a plan je koristiti autonomno podvodno vozilo (AUV) za mapiranje morskog dna u svrhu pronalaska anomalija. Koristit će se različite tehnologije kao što je sonar, a prvi pokušaj će trajati 45 sati.

Ako Endurance bude pronađen, neće biti pokušaja prikupljanja artefakata. Cilj je samo napraviti 3D model olupine, kao i fotografije.

Misija je velik izazov jer je površina mora zaleđena. Ledolomac Agulhas će povremeno morati mijenjati položaj kako bi ostavio otvoren prostor za spuštanje i podizanje podvodnog vozila.

Naučnici su uvjereni da će pronaći Endurance jer je Shackletonov kapetan Frank Worsely bio odličan navigator te je precizno izračunao koordinate mjesta na kojem je brod potonuo. Vjeruje se da je u prilično dobrom stanju jer organizmi koji uništavaju potopljene drvene brodove ne žive u hladnim vodama Antarktika.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.