Počela proizvodnja redizajniranog BMW Serije 7

113

U pogonu u Dingolfingu počela je proizvodnja restilizovane BMW-ove drumske krstarice. Pored kozmetičkih promjena, najvažnija novina na novoj “sedmici” je plug-in hibridna verzija sa 6-cilindarskim motorom.

MARKETING

Početkom marta iz fabrike u Dingolfingu, u južnoj Bavarskoj, izašao je prvi redizajnirani BMW Serije 7 sa novim, kontroverznim izgledom prednje maske.

BMW je restilizovao svoju najluksuzniju limuzinu tri i po godine nakon lansiranja aktuelne, šeste generacije. Iako ne spada u najprodavanije modele bavarskog proizvođača, Serija 7 je uvijek bila veoma bitan automobil u BMW gami jer predstavlja sam vrh tehnoloških dostignuća ove kompanije u datom historijskom trenutku.

BMW Serije 7 izrađuje se u Dingolfingu preko 40 godina, a otkako je 1977. lansirana prva generacija, sa fabričkih traka ovog pogona sišlo je više od 1,9 miliona BMW-ovih “sedmica”.

Tokom 2018. više od 90% napravljenih automobila u fabrici u južnoj Bavarskoj izvezeno je na razna tržišta širom Europe i svijeta.

Kina je posebno značajna za plasman Serije 7, s obzirom da je prošle godine 44% primjeraka BMW-ove luksuzne limuzine završilo u toj zemlji, a čak 80% kupaca u svijetu odlučuje se za verziju sa produženim međuosovinskim rastojanjem.

Jedan od noviteta koje donosi redizajnirana “sedmica” je prvi BMW-ov plug-in hibrid u čijem srcu je benzinac sa 6 cilindara.

U pitanju je verzija BMW 745e/745Le koja za pogon osim benzinskog 6-cilindraša od 286 KS koristi i elektromotor od 113 KS.

Zahvaljujući baterijama najnovije generacije, BMW 745e u stanju je da pređe i do 58 km koristeći za pogon isključivo električnu energiju.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara