Počelo suđenje Visočanki koja je osumnjičena da je otela bebu u Sarajevu

436

U Općinskom sudu Sarajevo počelo je suđenje otmičarki bebe od 10 dana Merhunisi Dedić (28) iz Visokog. Sudija Srđan Skoko odlučio je, nakon što su se izjasnili tužilac Aziz Jahjaefendić i advokatica Adna Dobojlić, da isključi javnost sa suđenja jer su oštećena strana u postupku djeca, ali i njihove porodice koje osjećaju nesigurnost.

MARKETING

Prema optužnici, otmičarka je više mjeseci planirala otmicu. Ona nije mogla imati djece iako je više puta pokušavala ostati u drugom stanju. Suprugu Muhamedu je slagala da je trudna pa je išla na kontrole na GAK, gdje je i upoznala Lejlu Ismailovski, majku otete bebe.

Više mjeseci se s Lejlom susretala u čekaonici klinike te je planirala otmicu. Nakon Lejlinog porođaja, 10 dana je obilazila zgradu u kojoj živi.

Ona je čak inscenirala da ima porođajne trudove pa je lažirala da se porodila na GAK-u, a suprugu je rekla da je beba ostala na klinici zbog manjih zdravstvenih problema.

Na dan otmice kazala je suprugu da ide po bebu te se uputila prema Hadžićima. Uprkos višemjesečnom planiranju, Merhunisa nije znala u kom stanu se nalazi porodica Ismailovski pa je pitala jednu komšinicu koja joj je pokazala gdje žive. Sat prije toga pozvala je Lejlu, lažno se predstavivši kao uposlenica GAK-a, te joj kazala da bebu treba donijeti na kliniku radi dodatnog pregleda.

Tada je pokušala izvesti otmicu, ali to nije bilo moguće, jer je tu bilo previše osoblja. Upravo taj poziv je bio presudan za njeno lociranje, jer su istražitelji počeli pratiti taj broj s kojeg je Lejla dobila poziv.

Nakon što joj prvi pokušaj otmice nije uspio, vratila se u Hadžiće i čekala novu priliku. Kada je Lejla krenula u Općinu, ona je, maskirana u patronažnu sestru, ušla u stan i zaključala u toalet tetku djeteta Nađu Mehdi i pobjegla s bebom u unajmljenom vozilu.

Preko signala mobitela putem bazne stanice je locirana u krugu od 200 metara oko hostela “Ferijalac”. Istražitelji u civilu koji su već tada imali njenu fotografiju počeli su se raspitivati o njoj, a u hostelu im je potvrđeno da je unajmila sobu i da je kod nje novorođenče. Policajci su dobili rezervni ključ, a u sobi su je zatekli kako sjedi na krevetu pored bebe koju je namjeravala nahraniti hapom.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.