Naslovnica Svijet Podignuta opt...

Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora Nissana

26

Japansko tužilaštvo formalno je danas optužilo bivšeg direktora “Nissana” Carlosa Ghosna za finansijske malverzacije jer nije prijavio vlastima sve svoje prihode, a uručen mu je i novi nalog za hapšenje povodom drugih optužbi.

To znači da će Ghosn vjerovatno provesti božićne i novogodišnje praznike iza rešetaka. Ghosn (64) je godinama bio jedan od stubova svjetske automobilske industrije, a u Japanu je dobio velike pohvale jer je izvukao ‘Nissan’ iz krize.

On je uhapšen 19. novembra pod sumnjom da nije prijavio vlastima prihode od 44 miliona dolara u periodu od 2010. do 2015. godine. Tužilaštvo je danas formalno optužilo Ghosna i njegovog najbližeg saradnika Grega Kellyja. Obojica tvrde da su nevini.

Istovremeno, oni su formalno ponovo uhapšeni povodom novih optužbi da nisu prijavili Ghosnovu zaradu od dodatnih 36 miliona dolara u posljednje tri godine.

Prema zakonu u Japanu, osumnjičeni može biti uhapšen nekoliko puta prema različitim optužbama, što tužilaštvu omogućava ispitivanje u dužem periodu. Ovakav sistem kritikovan je iz međunarodne zajednice.

Danas je bio posljednji dan kada je tužilaštvo moglo da drži Ghosna i Kellyja u pritvoru prije podizanja optužice ili ponovnog hapšenja. Zahvaljujući novom hapšenju, tužilaštvo može da ih ispituje još 22 dana.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.