Naslovnica BiH Podignuta opt...

  Podignuta optužnica protiv četiri državljanina BiH: Isjekli oko 30,6 tona duhana, utaja akciza od oko 3,2 milijuna KM

  63

  Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu kojom su obuhvaćena četiri fizička i jedno pravno lice-preduzeće, a riječ je o utajenim akcizama i dadžbinama koje dostižu iznos od najmanje 3,2 milijuna KM, javlja Anadolu Agency (AA).

  Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu kojom su obuhvaćena četiri državljanina Bosne i Hercegovine Seid Papračanin, Ifet Papračanin, Tomislav Matić Boris Čato, te kompanija B-Label d.o.o. Vitez, sa sjedištem u Vitezu.

  Optuženi se terete da su djelujući kao organizirana kriminalna grupa, tokom 2017. i 2018. godine, nezakonito vršili otkup duhana u listu, u više poduzeća na području Posavine, u količini od skoro 100 tona.
  Navedeni duhan, su protivno zakonskim propisima, pretvarali u rezani duhan, koji su potom prodavali, bez obračunavanja i plaćanja akcize koja je na 1 kilogram duhana, tijekom 2017. i 2018. godine, iznosila oko 100 KM po kilogramu, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu budžetu i svim građanima BiH.

  U optužnici se navodi, da su optuženi zasigurno isjekli oko 30,6 tona duhana, čime su izvršili utaju akciza u iznosu od oko 3,2 milijuna KM.

  Optužena pravna osoba, poduzeće, korištena je samo u svrhu počinjenja kaznenog djela, budući da zakonskim propisima u BiH, fizičkim osobama nije moguća prodaja duhana u navedenom stanju i količinama.

  Ilegalno sječenje duhana uz korištenje odgovarajuće mehanizacije, vršeno je na području Tuzle.

  Tokom provođenja akcije u navedenom predmetu, policijski djelatnici zaplijenili su veću količinu duhana i mehanizacije za obradu.

  Optuženi se terete za kaznena djela organiziranog kriminala (čl. 250. KZ BiH) i nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda (čl. 210a. KZ BiH).

  federalna.ba/visoko.co.ba

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.