BiH

Podignuta optužnica protiv četiri državljanina BiH: Isjekli oko 30,6 tona duhana, utaja akciza od oko 3,2 milijuna KM

Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu kojom su obuhvaćena četiri fizička i jedno pravno lice-preduzeće, a riječ je o utajenim akcizama i dadžbinama koje dostižu iznos od najmanje 3,2 milijuna KM, javlja Anadolu Agency (AA).

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu kojom su obuhvaćena četiri državljanina Bosne i Hercegovine Seid Papračanin, Ifet Papračanin, Tomislav Matić Boris Čato, te kompanija B-Label d.o.o. Vitez, sa sjedištem u Vitezu.

Optuženi se terete da su djelujući kao organizirana kriminalna grupa, tokom 2017. i 2018. godine, nezakonito vršili otkup duhana u listu, u više poduzeća na području Posavine, u količini od skoro 100 tona.
Navedeni duhan, su protivno zakonskim propisima, pretvarali u rezani duhan, koji su potom prodavali, bez obračunavanja i plaćanja akcize koja je na 1 kilogram duhana, tijekom 2017. i 2018. godine, iznosila oko 100 KM po kilogramu, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu budžetu i svim građanima BiH.

U optužnici se navodi, da su optuženi zasigurno isjekli oko 30,6 tona duhana, čime su izvršili utaju akciza u iznosu od oko 3,2 milijuna KM.

Optužena pravna osoba, poduzeće, korištena je samo u svrhu počinjenja kaznenog djela, budući da zakonskim propisima u BiH, fizičkim osobama nije moguća prodaja duhana u navedenom stanju i količinama.

Ilegalno sječenje duhana uz korištenje odgovarajuće mehanizacije, vršeno je na području Tuzle.

Tokom provođenja akcije u navedenom predmetu, policijski djelatnici zaplijenili su veću količinu duhana i mehanizacije za obradu.

Optuženi se terete za kaznena djela organiziranog kriminala (čl. 250. KZ BiH) i nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda (čl. 210a. KZ BiH).

federalna.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Najnovije

PRATITE NAS NA:
fb128 rss128 tw128 yt128
Iza svakog od nas stoji jedan od nas.
KONTAKT
info@visoko.co.ba
marketing@visoko.co.ba
+387 61 269131
Ulica Musala br. 1

Copyright © 1998-2019 VICOBA d.o.o. Visoko

Na Vrh