Naslovnica BiH Podržan Nacrt...

  Podržan Nacrt zakona kojim će se zaustaviti rast cijena cigareta u BiH

  42

  Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je na jučerašnjoj sjednici usvojio Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH kojim se predlaže uvođenje moratorija na povećanje cijena cigareta u našoj zemlji.

  “Nako što je prihvatio inicijativu radne grupe o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, kojim bi se uveo moratorij na tri godine na povećanje specifične akcize na cigarete, Upravni odbor UIO danas je usvojio nacrt ovog zakona i uputio ga u daljnju proceduru Vijeću ministara BiH”, saopćeno je iz UIO.

  Vijeće ministara BiH trebalo bi ove zakonske izmjene uputiti Parlamentarnoj skupštini BiH u formi prijedloga zakona. U konačnici, izmjene i dopune Zakona o akcizama BiH stupaju na snagu tek nakon što ih usvoje oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

  Ostaje upitno da li će vlast uopće uspjeti u ovom mandatu usvojiti izmjene i dopune Zakona o akcizama s obzirom na to da državni parlamentarci idući mjesec idu na kolektivni godišnji odmor, nakon čega u BiH počinje predizborna kampanja.

  Vlasti u BiH zabrinute su konstantnim rastom crnog tržišta do kojeg je doveo stalni porast poreskih opterećenja na duhan i duhanske prerađevine.

  Naime, Zakon o akcizama u BiH koji se primjenjuje od 1. jula 2009. godine predviđa povećanje akciza na cigarete svake godine, što je rezultiralo rastom cijena koje nikako nisu prilagođene primanjima bosanskohercegovačkih građana.

  Nesrazmjer primanja i cijena cigareta doveo je do toga da su se brojni konzumenti cigareta okrenuli crnom tržištu, što je u konačnici stvorilo uslove za ekspanziju tržišta rezanih duhana.

  Duhanska industrija je u nekoliko navrata upozoravala bh. vlasti da stalnim povećavanjem akciza pokušavaju uskladiti standarde s Evropskom unijom, dok su prosječne plaće u državi ispod evropskog standarda.

   

   

   

  Visoko.co.ba/Klix.ba

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.