Saznajemo / Ko su mogući kandidati za gradonačelnika Visokog

4878
Ilustracija
Ilustracija

Visočani će kao i ostatak BiH 15. novembra birati novu zakonodavnu vlast u Gradskom vijeću te novog/novu staru gradonačelnicu. Ovih dana užurbano se po strankama prave spiskovi, mjesni odbori predlažu kandidate za gradonačelnika, a Visoko.co.ba se potrudio da iz izvora bliskih svakoj stranci sazna koja se imena nalaze na širim spiskovima stranaka koje imaju namjeru uopšte imati kandidata za načelnika.

MARKETING

Kada je u pitanju SDA saznajemo da je šest imena među najozbiljnijim kandidatima predvođeni aktuelnim premijerom ZDK i predsjednikom GO SDA Visoko Mirzom Ganićem. U kombinaciji su još: Zijad Breščić, Amer Hindija, Kemal Mušinbegović i Nihad Dervišević.

SDP također ima malo dužu i širu listu potencijalnih kandidata od predsjednika GO SDP Visoko Belmina Zukana preko dugogodišnjih članova Jasmine Zubić aktuelne zastupnice u Federalnom parlamentu, Dejana Šćepanovića aktuelnog vijećnika pa do novih lica Harisa Mustafića i Hermine Kadić-Omanović.

ASDA kontinuirano u tri zadnja izborna ciklusa ima kandidate za načelnike. Nakon Hasana Hadžiosmanovića, Jasmina Dlakića i Refika Kurgaša za novembar ove godine kako saznajemo tu su dva potencijalna kandidata. Jedan je predvidiv kao i u slučaju SDA i SDP-a gdje predsjednici stranaka preuzimaju odgovornost tako da bi mogli očekivati Darija Pekića kao kandidata za načelnika, a drugi je nepredvidiv i nemamo ozbiljniju potvrdu da bi se to moglo desiti ali ipak u kontekst se dovodi Nermin Kadrić – Buco.

Na prethodnim izborima SBB nije imao svog kandidata za načelnika ali podsjećamo da su oni prije četiri godine nastupili u koaliciji sa SDA pa su tako u Visokom podržali njihovog kandidata. U novonastalim okolnostima kada ta koalicija više ne postoji, a u Visokom nikad nije ni postojala jer se SBB odlučio biti uz vlast i Nezavisnu listu jedine dvije osobe koje bi mogle napraviti ozbiljan rezultat su Meldina Ugarak u više mandata zastupnica u Skupštini ZDK te predsjednik GO SBB Visoko i aktuelni dopredsjedavajući Gradskog vijeća Vahid Ramić.

Nezavisna lista je već ranije najavila da će njihov kandidat krenuti po svoj treći mandat, za sad ima jedan koji je dobila kao kandidat SDA i jedan kao osnivač Nezavisne liste za Visoko.

Kad smo kod Nezavisnih listi tu se pojavljuju još dvije mogućnosti za koje nemamo nikakav opipljiv dokaz i tvrdnju, a to je da bi Nermin Kadrić mogao sastaviti Nezavisnu listu čiji bi bio kandidat za gradonačelnika, ali izvori bliski dešavanjima u Lužnici kažu da bi i Halim Zukić mogao izaći na izbore sa Nezavisnom listom čiji bi kandidat za gradonačelnika bio Mirnes Kardaš najpoznatiji visočki bloger i društveni aktivista.

Od aktuelnih stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću teško je očekivati da bi izuzev javne podrške nekom od gore spomenutih kandidata usudili se ući u ovu utrku jer su prije četiri godine svakako bili na granici prelaska izbornog praga.

Međutim u Sarajevu sve popularniji Dino Konaković sa svojom Narod i Pravda mogao bi u Visokom napraviti zavidan rezultat osobito ako znamo da je njegovim redovima pristupio političar sa zavidnim iskustvom na mjestu prvog čovjeka Visokog, a to je Munib Alibegović koji je bio načelnik Visokog kao SDA kadar u dva mandata 2004-2008 i 2008-2012.

Igre mogu da počnu !

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.