Pokrovitelj Stanićeve pljačke Čović presjeca vrpce nove tvornice, dok radnici Feroelektra gladuju

Čović: Podrška za Staniće

522

Danas se održava svečano otvaranje tvornice Juicy Stanić Grupe, Stanić Bevarages d.o.o. u Kreševu, a član Predsjedništva BiH Dragan Čović prisustvovat će otvaranjuove fabrike, piše novinska agencija Patria.

MARKETING

Svjetlan Stanić, predsjednik Uprave Stanić Grupe bilježi rekordne prihode s Bevaragesom, a Goran Stanić, njegov brat i predsjednik NO Feroelektra, a kojeg je i uništio nakon što je privatizirao ovu kompaniju, tvrdi kako je cijeli slučaj ispolitiziran. Međutim, Dragan Čović će današnjim gestom dokazati da je on politički pokrovitelj pljačke koju su Stanići učinili nad Feroelektrom.

Senad Smajić, predstavnik radnika kaže da su upravo radnike godinama povezivali s raznim strankama, ali da su oni samo svoji i da traže ono što im pripada. U tazgovoru za Ptriju kazao je da su uputili dopis premijeru Fadilu Novaliću i da čekaju sastanak.

– Nadam se da će nam makar kakvu pomoć dati, jer nije do nas. Mi smo već trebali ući u kompaniju, a li eto Stanići su učinili sve da se Skupština ne odži i da Vlada konačno ne uđe u posjed Feroelektra – kaže Smajić.

On navodi da im je želja da se sprovede zakon i dokaže istina i da se radnicima omogući da normalno rade i žive od njega.

Pakao radnika počinje još 2004. godine, kada je sredinom januara 2004. godine, više od 60 posto dionica „Feroelektra“ prodano za milion eura firmi „Stanić-Invest“.

Kupoprodajnim ugovorom, Stanić-Invest je trebao u roku od tri godine, od dana potpisivanja ugovora, da investira oko 12 miliona eura u „Feroelektro“, te da zaposli još 200 radnika. No desilo se suprotno. Broj radnika je sa tadašnjih 167 smanjen na 47. Plate su smanjene na minimalne, a doprinosi nisu uplaćivani.

No novi vlasnik Goran Stanić nije stao na tome. Krenuo je sa krčmljenjem imovine „Feroelektra“, i to pod prećutnim odobrenjem određenih ljudi iz Vlade FBiH, koji su kako saznaje Patria urgirali kod Suda u Sarajevu da se slučaj zataškava i drži u ladicama.

Ali, upskor činjenici da je Sud raskinuo kupoprodajni ugovor svojim mahinacijama Stanići uspjevaju još uvijek ostati u Feroelektru, krčmiti njenu imovinu I otvarati druge sestrinske firme.

Sve to podržava i Dragan Čović, lider HDZ-a koji će danas presječi vrpcu, dok radnici Feroelektra gladuju.

Komentari

komentara